Ba­nof­fee ca­ke

Mooi is-ie hé? Een precies werkje, maar je maakt gegarandeerd indruk.

  • nagerecht
  • 12 personen
  • 765 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 6 uur wachten
(1)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Mooi is-ie hé? Een precies werkje, maar je maakt gegarandeerd indruk. 12 personen
1 1

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier
  • keukenmachine
  • cakevorm 30 cm

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Rooster de noten 3 min. in een koekenpan zonder boter of olie. Voeg de kristalsuiker toe en roer totdat de suiker is gekarameliseerd rond de noten. Laat afkoelen op bakpapier. Week de gelatine 10 min. in water.
  2. Klop ondertussen de slagroom met de vanillesuiker tot deze lobbig is (vrij dik, maar niet stijf). Meng de crème fraîche erdoor. Pureer de bananen in de keukenmachine. Verhit het water tegen de kook aan en los de espresso hierin op. Knijp de gelatine uit en los op in de koffie. Klop de bananenpuree en de gelatinekoffie door het slagroommengsel.
  3. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Snijd de cake in plakken van een ½ cm en bekleed hiermee de bodem en de 4 zijkanten van een met bakpapier beklede cakevorm. Houd 4 plakken achter. Schenk de helft van het bananen-roommengsel in de vorm. Hak de gekaramelliseerde noten grof en strooi in de vorm. Schenk de rest van de bananenroom erover. Dek af met de rest van de cakeplakken. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
  4. Zet ondertussen het blikje gecondenseerde melk ongeopend in een pan, schenk er water bij tot het blikje onder staat en kook in 2½ uur tot karamel. Voeg water toe als het blikje niet meer onder staat. Laat minimaal 1 uur afkoelen. Neem de cake uit de koelkast en stort op een grote, platte schaal. Verwijder het bakpapier. Open het blikje gecondenseerde melk en verdeel de daarin ontstane karamel over de cake.
  5. Leg de maltesers in schuine rijen op de cake. Zorg dat er tussen elke rij ca. 1 ½ cm ruimte zit zodat er later nog een rij maltesers tussen past. Bestrooi de rijen met poedersuiker. Leg daarna in alle open ruimten de rest van de maltesers.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 765 kcal
  • eiwit 12 g
  • koolhydraten 86 g
  • vet 41 g
    waarvan verzadigd 23 g
  • natrium 220 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Banoffee cake

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ba­nof­fee ca­ke

1
1
  • 115 g gezouten pecannoten

Rooster de noten 3 min. in een koekenpan zonder boter of olie.

2
2
  • 50 g kristalsuiker

Voeg de kristalsuiker toe en roer totdat de suiker is gekarameliseerd rond de noten. Laat afkoelen op bakpapier.

3
3
  • 4 blaadjes gelatine

Week de gelatine 10 min. in water.

4
4
  • 250 ml slagroom
  • 24 g vanillesuiker
  • 125 g crème fraîche

Klop ondertussen de slagroom met de vanillesuiker tot deze lobbig is (vrij dik, maar niet stijf). Meng de crème fraîche erdoor.

5
5
  • 5 bananen

Pureer de bananen in de keukenmachine.

6
6
  • 50 ml water
  • 2 espressosticks

Verhit het water tegen de kook aan en los de espresso hierin op. Knijp de gelatine uit en los op in de koffie.

7
7

Klop de bananenpuree en de gelatinekoffie door het slagroommengsel.

8
8
  • 1 marmercake

Bekleed de cakevorm met bakpapier. Snijd de cake in plakken van een ½ cm en bekleed hiermee de bodem en de 4 zijkanten van een met bakpapier beklede cakevorm. Houd 4 plakken achter.

9
9

Schenk de helft van het bananen-roommengsel in de vorm. Hak de gekaramelliseerde noten grof en strooi in de vorm.

10
10

Schenk de rest van de bananenroom erover. Dek af met de rest van de cakeplakken. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

11
11
  • 397 g gecondenseerde melk

Zet ondertussen het blikje gecondenseerde melk ongeopend in een pan, schenk er water bij tot het blikje onder staat en kook in 2½ uur tot karamel.

12
12

Voeg water toe als het blikje niet meer onder staat. Laat minimaal 1 uur afkoelen.

13
13

Neem de cake uit de koelkast en stort op een grote, platte schaal. Verwijder het bakpapier.

14
14

Open het blikje gecondenseerde melk en verdeel de daarin ontstane karamel over de cake.

15
15
  • 600 g Maltesers

Leg de maltesers in schuine rijen op de cake. Zorg dat er tussen elke rij ca. 1 ½ cm ruimte zit zodat er later nog een rij maltesers tussen past.

16
16
  • 1 el poedersuiker

Bestrooi de rijen met poedersuiker.

17
17

Leg daarna in alle open ruimten de rest van de maltesers.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.