bewaar
Kerst meatloaf
Kerst meatloaf
bewaar

Kerst meatloaf

Handig aan een meatloaf is dat de oven eigenlijk al het werk doet. Maar feestelijk is-ie wel!

15 min. bereiden
45 min. oventijd
10 min. wachten
20waarderingen

Ingrediënten

8 personen

2 el

traditionele olijfolie

400 g

gesneden prei

1 kg

half-om-halfgehakt

5 el

grove mosterd

120 ml

barbecuesaus

50 g

Indonesische gebakken uitje

2

middelgrote eieren

100 g

panko Japans paneermeel

350 ml

tomato frito

90 g

pestospread

2 el

peterselie

Dit heb je nodig

  • cakevorm 30 cm

  • bakpapier

Handig aan een meatloaf is dat de oven eigenlijk al het werk doet. Maar feestelijk is-ie wel!

Aan de slag

1

Verhit de olie in een hapjespan en fruit de prei 8 min. op laag vuur. Schep de prei op een snijplank, laat afkoelen en snijd fijner.

2

Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe het gehakt in een kom. Meng de helft van de mosterd, ¼ van de barbecuesaus, de prei, uitjes, eieren, panko, peper en eventueel zout erdoor.

3

Verdeel het gehakt over de vorm en druk aan. Bak in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Neem uit de oven en stort op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant en zijkanten met de rest van de barbecuesaus. Bak nog ca. 10 min. in het midden van de oven.

4

Verwarm ondertussen de tomato frito op laag vuur en schep in een kom. Schep de pestospread en de rest van de mosterd in schaaltjes. Serveer met de peterselie bij de meatloaf.

tip

variatietipGehaktbrood over? Maak daar sandwiches van. Beleg 4 sneetjes casinobrood met een plakje cheddar, een plak gehaktbrood, wat plakjes augurk en nog een plakje cheddar. Besmeer nog 4 sneetjes brood met mosterdmayonaise en leg op de andere broodjes. Verhit 1 el boter in een hapjespan en bak de sandwiches op laag vuur en met de deksel op de pan goudbruin en krokant, tot de kaas goed is gesmolten. Lekker met ketchup.

variatietipHet gehaktbrood is afgedekt in de koelkast 2 dagen houdbaar. Snijd het in stukjes voor een borrelhapje of op een broodje.