Her­ten­bief­stuk met wild­saus en pas­ti­naak­pu­ree

We serveren een keer geen aardappel bij het hoofdgerecht, maar een zoetige puree van pastinaak.

(17)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht We serveren een keer geen aardappel bij het hoofdgerecht, maar een zoetige puree van pastinaak. 4 personen
4 17

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • staafmixer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Neem de hertenbiefstukken 1 uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Snijd de ui in halve ringen. Schrap de winterpeen en snijd in stukjes van 1 cm. Snijd de knoflook fijn. Verhit ⅓ van de boter in een ruime pan met dikke bodem en fruit de ui en peen 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de knoflook en de tijm toe en bak 2 min. mee. Breek de ontbijtkoek in stukjes erboven en voeg de wildfond en wijn toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en stoof 30 min. Roer af en toe.
  2. Neem de pan van het vuur, verwijder de takjes tijm en pureer met de staafmixer. Verwarm nog 5 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schil en snijd ondertussen de pastinaak in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Giet af en vang 100 ml kookvocht op. Pureer de pastinaak met de helft van de rest van de boter en het opgevangen kookvocht met de staafmixer tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Bestrooi ondertussen de biefstukken met peper en zout. Verhit de rest van de boter in een grote koekenpan en bak de biefstukken in 4 min. op hoog vuur rosé. Keer halverwege. Laat 5 min. op een (warm) bord onder aluminiumfolie rusten. Schenk het bakvet uit de pan, roer de aanbaksels los met een klein beetje water en meng door de wildsaus. Snijd de biefstuk in plakjes. Schep de pastinaakpuree over de borden. Verdeel de biefstuk erover. Verdeel de wildsaus over de biefstuk. Leg op elk bord een takje tijm.

combinatietip:

Lekker met truffeltapenade.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 595 kcal
  • eiwit 35 g
  • koolhydraten 60 g
  • vet 21 g
    waarvan verzadigd 12 g
  • natrium 480 mg
  • vezels 9 g
Tags
Ook te zien in

Hertenbiefstuk met wildsaus en pastinaakpuree

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Her­ten­bief­stuk met wild­saus en pas­ti­naak­pu­ree

1
1
  • 4 hertenbiefstukken

Neem de hertenbiefstukken 1 uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.

2
2
  • 1 ui
  • 100 g winterpeen
  • 1 teen knoflook

Snijd de ui in halve ringen. Schrap de winterpeen en snijd in stukjes van 1 cm. Snijd de knoflook fijn.

3
3
  • 25 g boter

Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem en fruit de ui en peen 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig.

4
4
  • 2 takjes tijm

Voeg de knoflook en de tijm toe en bak 2 min. mee.

5
5
  • 1 plakje ontbijtkoek
  • 190 g wildfond
  • 125 ml stevige rode wijn

Breek de ontbijtkoek in stukjes erboven en voeg de wildfond en wijn toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en stoof 30 min. Roer af en toe.

6
6

Neem de pan van het vuur, verwijder de takjes tijm en pureer met de staafmixer. Verwarm nog 5 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

7
7
  • 1.2 kg pastinaak

Schil en snijd ondertussen de pastinaak in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Giet af en vang 100 ml kookvocht op.

8
8
  • 25 g boter

Pureer de pastinaak met de boter en het opgevangen kookvocht met de staafmixer tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

9
9

Bestrooi ondertussen de biefstukken met peper en zout.

10
10
  • 25 g boter

Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de biefstukken in 4 min. op hoog vuur rosé. Keer halverwege.

11
11

Laat 5 min. op een (warm) bord onder aluminiumfolie rusten.

12
12

Schenk het bakvet uit de pan, roer de aanbaksels los met een klein beetje water en meng door de wildsaus.

13
13

Snijd de biefstuk in plakjes.

14
14
  • 4 takjes tijm

Schep de pastinaakpuree over de borden. Verdeel de biefstuk erover. Verdeel de wildsaus over de biefstuk. Leg op elk bord een takje tijm.

combinatietip:

Lekker met truffeltapenade.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.