Ham-kaas­souf­flés

Een klassiek voorgerecht dat het altijd goed blijft doen.

(11)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands voorgerecht Een klassiek voorgerecht dat het altijd goed blijft doen. 4 personen
4 11

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • 4 ramequins (kleine ovenschaaltjes, Ø 9 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 225 °C en zet de bakplaat in het midden van de oven. Vet de ramequins in met wat boter en bestrooi de binnenkant met het paneermeel. Zorg dat de bodem en de zijkanten bedekt zijn.
  2. Smelt de boter op laag vuur zonder dat hij kleurt en voeg de bloem toe. Laat 3 min. op laag vuur garen. Voeg al roerend de melk toe. Breng al roerend aan de kook. Laat op laag vuur 3 min. zacht koken en haal van het vuur. Snijd de ham en bieslook fijn en roer samen met de kaas en de mosterd door de saus. Laat afkoelen. Roer regelmatig.
  3. Splits de eieren. Maak een kom vetvrij: wrijf hem in met een doorgesneden citroen of was de kom af met heet water en afwasmiddel en droog de kom af. Klop de eiwitten in de kom stijf met een mixer. Roer de eidooiers door het ham-kaasmengsel. Spatel vervolgens het eiwit er snel door. Verdeel het mengsel over de ramequins. Zet ca. 20 min. op de bakplaat in de oven. Verlaag de temperatuur direct nadat je ze erin hebt gezet naar 200 °C. Open de ovendeur niet tijdens de baktijd! Serveer direct.

combinatietip:

In plaats van de gerookte boerenham kun je ook roomham gebruiken.

video

Ei­e­ren split­sen

Instructievideo - 00:36 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 340 kcal
  • eiwit 20 g
  • koolhydraten 13 g
  • vet 23 g
    waarvan verzadigd 12 g
  • natrium 960 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Ham-kaassoufflés

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ham-kaas­souf­flés

1

Verwarm de oven voor op 225 °C en zet de bakplaat in het midden van de oven.

2
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 30 g paneermeel

Vet de ramequins in met wat boter en bestrooi de binnenkant met het paneermeel. Zorg dat de bodem en de zijkanten bedekt zijn.

3
  • 50 g tarwebloem

Smelt de boter op laag vuur zonder dat hij kleurt en voeg de bloem toe. Laat 3 min. op laag vuur garen.

4
  • 300 ml halfvolle melk

Voeg al roerend de melk toe. Breng al roerend aan de kook. Laat op laag vuur 3 min. zacht koken en haal van het vuur.

5
  • 200 g gerookte boerenachterham
  • 25 g verse bieslook
  • 100 g geraspte oude Goudse kaas 48+
  • 1 el dijonmosterd

Snijd de ham en bieslook fijn en roer samen met de kaas en de mosterd door de saus. Laat afkoelen. Roer regelmatig.

6
  • 4 rondeeleieren

Splits de eieren. Maak een kom vetvrij: wrijf hem in met een doorgesneden citroen of was de kom af met heet water en afwasmiddel en droog de kom af.

7

Klop de eiwitten in de kom stijf met een mixer. Roer de eidooiers door het ham-kaasmengsel. Spatel vervolgens het eiwit er snel door.

8

Verdeel het mengsel over de ramequins. Zet ca. 20 min. op de bakplaat in de oven.

9

Verlaag de temperatuur direct nadat je ze erin hebt gezet naar 200 °C. Open de ovendeur niet tijdens de baktijd!

10

Serveer direct.

combinatietip:

In plaats van de gerookte boerenham kun je ook roomham gebruiken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.