Gevulde kalkoen met paddenstoelen & pancetta
Een gerecht dat niet kan ontbreken met kerst. Dit jaar met een vulling van paddenstoelen, pistache en pancetta.

Advertentie
Ingrediënten
- 2½ kg kalkoen
- 1 sjalot
- 2 takjes rozemarijn
- 150 g paddenstoelentrio
- 95 g gepelde pistachenoten
- 50 g pancetta
- 3 el traditionele olijfolie
- 2 sneetjes speltbrood
- 300 g kipgehakt gekruid
Keukenspullen
- broodrooster
- ovenschaal of braadslee
- vleesthermometer
Advertentie
Bereiden
- Neem de kalkoen 30 min. voor bereiding uit de koelkast. Snipper ondertussen de sjalot. Haal de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd de naaldjes fijn. Snijd de paddestoelen grof. Hak de noten grof. Snijd de pancetta fijn. Verhit 1/3 van de olie in een grote koekenpan en bak de pancetta en sjalot 2 min. op laag vuur. Zet het vuur hoog en bak de paddenstoelen 2 min. mee. Voeg de rozemarijn toe en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de korstjes van de boterhammen. Rooster het brood in een broodrooster en snijd in blokjes van 1 cm. Meng het kipgehakt met het brood, de noten en het paddenstoelen-pancettamengsel. Vul de kalkoen ermee.
- Wrijf de kalkoen in met de rest van de olie en bestrooi hem met peper en zout. Zet de kalkoen in de ovenschaal of braadslee met de borst naar beneden en laat in ca. 1½ uur goudbruin en gaar worden. Keer na 45 min. om. Controleer met de vleesthermometer in het midden van de vulling of de kalkoen gaar is, de temperatuur moet 70 °C zijn. Haal de kalkoen uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 15 min. rusten voordat je hem aansnijdt.
bereidingstip:
Je kunt de kalkoen één dag van tevoren vullen (t/m stap 2). Bewaar afgedekt in de koelkast en laat een halfuur voordat je hem in de oven zet op kamertemperatuur komen.

Kalkoen snijden
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 485 kcal
- eiwit 50 g
- koolhydraten 5 g
-
vet 29 g
waarvan verzadigd 7 g - natrium 715 mg
- vezels 1 g
Ook te zien in
Gevulde kalkoen met paddenstoelen & pancetta
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Gevulde kalkoen met paddenstoelen & pancetta
- 2½ kg kalkoen
- 1 sjalot
Neem de kalkoen 30 min. voor bereiding uit de koelkast. Snipper ondertussen de sjalot.
- 2 takjes rozemarijn
- 150 g paddenstoelentrio
- 95 g gepelde pistachenoten
- 50 g pancetta
Haal de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd de naaldjes fijn. Snijd de paddestoelen grof. Hak de noten grof. Snijd de pancetta fijn.
- 1 el traditionele olijfolie
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de pancetta en sjalot 2 min. op laag vuur. Zet het vuur hoog en bak de paddenstoelen 2 min. mee.
Voeg de rozemarijn toe en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
- 2 sneetjes speltbrood
Snijd de korstjes van de boterhammen. Rooster het brood in een broodrooster en snijd in blokjes van 1 cm.
- 300 g kipgehakt gekruid
Meng het kipgehakt met het brood, de noten en het paddenstoelen-pancettamengsel. Vul de kalkoen ermee.
- 2 el traditionele olijfolie
Wrijf de kalkoen in met de rest van de olie en bestrooi hem met peper en zout.
Zet de kalkoen in de ovenschaal of braadslee met de borst naar beneden en laat in ca. 1½ uur goudbruin en gaar worden.
Keer na 45 min. om. Controleer met de vleesthermometer in het midden van de vulling of de kalkoen gaar is, de temperatuur moet 70 °C zijn.
Haal de kalkoen uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 15 min. rusten voordat je hem aansnijdt.
bereidingstip:
Je kunt de kalkoen één dag van tevoren vullen (t/m stap 2). Bewaar afgedekt in de koelkast en laat een halfuur voordat je hem in de oven zet op kamertemperatuur komen.