bewaar
Kalkoen gevuld met paddenstoelen
Kalkoen gevuld met paddenstoelen
bewaar

Kalkoen gevuld met paddenstoelen

Traditioneel lekker, deze goedgevulde kalkoen. Zo maak je zeker indruk bij het kerstdiner.

20 min. bereiden
1 uur 40 min. oventijd
15 min. wachten
412waarderingen

Ingrediënten

6 personen

60 g

ongebrande walnoten

200 g

paddenstoelen-seizoensmelange

2 sneetjes

witbrood

4 tenen

knoflook

1 tl

gedroogde tijm

4 el

traditionele olijfolie

2½ kg

kalkoen

50 g

ongezouten roomboter

150 g

gerookt ontbijtspek

Dit heb je nodig

  • bakkwast

  • braadslee

  • vleesthermometer

Traditioneel lekker, deze goedgevulde kalkoen. Zo maak je zeker indruk bij het kerstdiner.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Hak de walnoten grof en snijd de paddenstoelen in stukjes. Verwijder de korstjes van het brood en snijd het brood in stukjes. Snijd de knoflook fijn en meng met de paddenstoelen, noten, het brood, de tijm en de helft van de olie. Verwijder het elastiek van de kalkoen en vul de holte met het paddenstoelenmengsel.

2

Verhit de boter in een steelpan en laat vervolgens 5 min. afkoelen. Voeg de rest van de olie toe aan de gesmolten boter en bestrijk met een bakkwast de kalkoen met het boter-oliemengsel. Bestrooi met peper en bedek de borst van de kalkoen met de plakjes ontbijtspek. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee.

3

Bak de kalkoen in het midden van de oven in ca. 1 uur en 40 min. gaar. Controleer vanaf 1 uur en 20 min. regelmatig op gaarheid. Steek daarvoor de vleesthermometer in de borst en het dikste deel van de dij. De kalkoen is gaar als de thermometer op die plekken 70 °C aangeeft.

4

Neem de kalkoen uit de oven en laat nog 15 min. rusten voor het aansnijden.

tip

bereidingstipHoe je zo’n kalkoen het beste in mooie stukken snijdt? Dat zie je op ah.nl/allerhande/video/kalkoen-snijden.

algemeenDe kalkoen is tijdelijk in assortiment in december.

kookstaptipEen kern- of vleesthermometer geeft aan hoe gaar het vlees is door de temperatuur te meten in het midden van het vlees.

Kalkoen gevuld met paddenstoelen

Instructievideo - 03:47 min.