bewaar
Jord Althuizens gegrilde ribeye met pittige blauwaderkaastopping
Jord Althuizens gegrilde ribeye met pittige blauwaderkaastopping
bewaar

Jord Althuizens gegrilde ribeye met pittige blauwaderkaastopping

Een van de toprecepten van Jord Althuizen. De grillmaster die Nederland beter wil laten barbecueën.

1 uur 15 min. bereiden
zeer pittig
33waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 bol

knoflook

4 el

traditionele olijfolie

2 snufjes

grof zeezout

2 snufjes

versgemalen zwarte peper

4

ribeye steaks

2

jalapeñopepers

1

sjalot

15 g

verse peterselie

1 el

witte wijnazijn

125 g

Danablu blauwaderkaas 50+

100 g

roomkaas naturel

Dit heb je nodig

  • barbecue of grillpan

  • aluminiumfolie

  • gietijzeren pan

Een van de toprecepten van Jord Althuizen. De grillmaster die Nederland beter wil laten barbecueën.

Aan de slag

1

Steek de barbecue aan en verdeel in 2 zones: 1 zeer heet en 1 matig heet. Dit doe je door de kolen aan de ene kant hoog op te stapelen en aan de andere kant wat lager. Hoe hoger de stapel kolen, hoe kleiner de afstand tot het vlees en hoe heter.

2

Snijd van de bol knoflook 1 cm van de bovenkant af. Besprenkel met 1 el olie, zeezout en peper en wikkel in aluminiumfolie. Leg de bol knoflook op het matig hete deel van de barbecue en rooster tot hij zacht aanvoelt. Dit duurt ca. 45 min. Haal van de barbecue.

3

Laat de ribeyes 15 min. op kamertemperatuur komen (afhankelijk van de dikte van het vlees). Besprenkel 2 el olie en bestrooi elk stuk met zeezout en peper.

4

Snijd ondertussen de pepers met zaadlijsten fijn. Snipper de sjalot en snijd de peterselie fijn. Zet de gietijzeren koekenpan op het hete deel van de barbecue en verhit hierin de rest van de olie. Fruit de peper, sjalot en ¾ van de peterselie 4 min. Blus af met de azijn en roer de blauwaderkaas en roomkaas erdoor. Breng op smaak met peper.

5

Leg het vlees op het heetste deel van de barbecue en gril totdat het vlees de juiste garing heeft en makkelijk van het rooster loslaat. Dit duurt ca. 2½ min. Haal ondertussen de knoflook uit de folie. Keer het vlees, gril nog 2½ min. en wrijf de knoflook over het vlees.

6

Neem het vlees van de barbecue en leg met de knoflookkant naar beneden op een snijplank. Wrijf ook de andere kant in met de knoflook. Laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. Serveer het vlees met de kaastopping en bestrooi met de rest van de peterselie.

combinatietipHeerlijk met zelfgemaakte friet en een glas stevige rode wijn.

bereidingstipDe ene jalapeñopeper is heter dan de andere. Houd je niet zo van pittig, verwijder dan de zaadlijsten van de pepers en gebruik 1 peper in plaats van 2.

kookstaptipHeb je geen gietijzeren pan? Maak de topping dan in een koekenpan op het fornuis.

Jord Althuizen - gegrilde ribeye

Instructievideo - 06:03 min.