bewaar
Sambal maken
Sambal maken
bewaar

Sambal maken

Zelf sambal maken? Dat is het lekkerst wanneer je dat in een platte vijzel (cobek) doet. Met dit recept gebruiken we 'stiekem' een keukenmachine.

10 min. bereiden
1 uur wachten
14waarderingen

Ingrediënten

1 portie

50 g

rawitt pepers rood & groen

200 g

sjalotten

3

tenen knoflook

2 stengels

koelverse sereh citroengras

4 el

arachideolie

1 tl

gemalen laos

4 el

kokosbloesemsuiker

400 g

tomatenblokjes

100 ml

water

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • weckpot (à 500 ml)

Zelf sambal maken? Dat is het lekkerst wanneer je dat in een platte vijzel (cobek) doet. Met dit recept gebruiken we 'stiekem' een keukenmachine.

Aan de slag

1

Snijd de steelaanzet van de pepers, halveer de sjalotten. Doe met de knoflook in de keukenmachine en maal tot een grove pasta. Verwijder de buitenste (droge) bladeren van de serehstengel. Kneus met het lemmet van een breed mes het dikste deel en halveer in de lengte.

2

Verhit de olie in een pan en fruit de peperpasta, laos en het citroengras 5 min. Voeg de suiker, tomatenblokjes en water toe en breng opnieuw aan de kook. Laat 1 uur met de deksel op de pan op laag vuur koken. Schep af en toe om. Draai het vuur uit en laat de sambal in 1 uur goed afkoelen. Schep in de schone weckpot.

bewaartipDe sambal is afgedekt in de koelkast 2 weken houdbaar.

algemeenDit recept is goed voor ongeveer 400 ml saus.