Citroen-gemberfrisdrank
Zelf frisdrank maken mét prik? Het kan! De bubbels ontstaan door de micro-organismen op de gember.
Ingrediënten
5 porties
4 cm
verse gember
75 g
rietsuiker
1 l
kraanwater
3
citroenen
½ tl
zout
Dit heb je nodig
goed afsluitbare fles of pot (1 liter)
zeef
petfles (schoongemaakt)
Aan de slag
Rasp de helft van de gember met schil en al fijn. Doe samen met ⅓ van de suiker en 1/10 van het water in de afsluitbare pot. Schud goed door elkaar en draai de deksel weer wat losser. Laat deze ‘gemberstarter’ op kamertemperatuur 7 dagen fermenteren. Schud de pot ‘s ochtends en ‘s avonds goed door, na de deksel goed te hebben dichtgedraaid. Daarna zal de mix bruisen en aangenaam ruiken. De gemberstarter is dan klaar.
Rasp de rest van de gember. Rasp de gele schil van de citroenen en pers de vruchten uit. Doe de rest van het water samen met het citroenrasp, gemberrasp, zout en de rest van de suiker in een pan en breng aan de kook. Neem van het vuur als de suiker is opgelost en laat helemaal afkoelen.
Voeg de gemberstarter en het citroensap toe en zeef het geheel door een fijne zeef. Schenk (eventueel met behulp van een trechter) in de petfles. Zorg dat je ongeveer 3 cm lucht overhoudt boven in de fles. Sluit af met de dop en laat 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur fermenteren. De drank is klaar als je de fles bijna niet meer kunt inknijpen. Bewaar maximaal 7 dagen in de koelkast.
Citroen-gemberfrisdrank
Zelf frisdrank maken mét prik? Het kan! De bubbels ontstaan door de micro-organismen op de gember.

5 porties
360 kcal
25 min. bereiden
Aan de slag
Rasp de helft van de gember met schil en al fijn. Doe samen met ⅓ van de suiker en 1/10 van het water in de afsluitbare pot. Schud goed door elkaar en draai de deksel weer wat losser. Laat deze ‘gemberstarter’ op kamertemperatuur 7 dagen fermenteren. Schud de pot ‘s ochtends en ‘s avonds goed door, na de deksel goed te hebben dichtgedraaid. Daarna zal de mix bruisen en aangenaam ruiken. De gemberstarter is dan klaar.
Rasp de rest van de gember. Rasp de gele schil van de citroenen en pers de vruchten uit. Doe de rest van het water samen met het citroenrasp, gemberrasp, zout en de rest van de suiker in een pan en breng aan de kook. Neem van het vuur als de suiker is opgelost en laat helemaal afkoelen.
Voeg de gemberstarter en het citroensap toe en zeef het geheel door een fijne zeef. Schenk (eventueel met behulp van een trechter) in de petfles. Zorg dat je ongeveer 3 cm lucht overhoudt boven in de fles. Sluit af met de dop en laat 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur fermenteren. De drank is klaar als je de fles bijna niet meer kunt inknijpen. Bewaar maximaal 7 dagen in de koelkast.
algemeen:De wachttijd van dit recept is 10 dagen. Je geduld wordt beloond!
bereidingstip:De goede bacteriën op biologische gember zorgen na het fermenteren voor de ‘prik’ in de limonade. Deze bacteriën zijn op niet-biologische gember bestreden. Het gebruik van gewone gember heeft dus een heel ander effect.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 5 personen)4 cm verse gember
75 g rietsuiker
1 l kraanwater
3 citroenen
½ tl zout
Dit heb je nodig
goed afsluitbare fles of pot (1 liter)
zeef
petfles (schoongemaakt)