Pas­ti­naak­stamp­pot met ui­en­jus

De tikje zoete smaak van de pastinaak past goed bij de uitgesproken salie en oude Beemsterkaas.

(250) waardeer
hollands hoofdgerecht De tikje zoete smaak van de pastinaak past goed bij de uitgesproken salie en oude Beemsterkaas. 4 personen
3 250

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • pureestamper

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen met de pastinaak in water met zout in 20 min. gaar.
  2. Snijd ondertussen de ui in ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak alleen de blaadjes van de salie in 2 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui 5 min. Voeg de appelstroop en het appelsap toe en breng aan de kook. Los het aardappelzetmeel op in het water. Voeg toe en roer tot een gebonden jus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Snijd de kaas in blokjes van 1/2 cm (brunoise). Giet de aardappelen en pastinaak af, maar vang 100 ml kookvocht (per 4 pers.) op. Stamp de aardappelen met de pastinaak, het kookvocht en de crème fraîche tot een smeuïge puree. Schep de kaas erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de stamppot met de salie en uienjus.
video

Aard­ap­pe­len schil­len

Instructievideo - 01:08 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 710 kcal
  • eiwit 20 g
  • koolhydraten 77 g
  • vet 33 g
    waarvan verzadigd 15  g
  • natrium 386 mg
  • vezels 13 g
Tags
Ook te zien in

Pastinaakstamppot met uienjus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Pas­ti­naak­stamp­pot met ui­en­jus

1
1
  • 800 g kruimige aardappelen
  • 800 g pastinaak

Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen met de pastinaak in water met zout in 20 min. gaar.

2
2
  • 3 rode uien
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 7½ g vers salieblaadje

Snijd ondertussen de ui in ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak alleen de blaadjes van de salie in 2 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

3
3
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 1 el appelstroop
  • 150 ml appelsap

Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui 5 min. Voeg de appelstroop en het appelsap toe en breng aan de kook.

4
4
  • 1 tl aardappelzetmeel
  • 1 tl kraanwater

Los het aardappelzetmeel op in het water. Voeg toe en roer tot een gebonden jus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

5
5
  • 150 g oude Beemster 30+

Snijd de kaas in blokjes van 1/2 cm (brunoise). Giet de aardappelen en pastinaak af, maar vang 100 ml kookvocht (per 4 pers.) op.

6
6
  • 125 g crème fraîche

Stamp de aardappelen met de pastinaak, het kookvocht en de crème fraîche tot een smeuïge puree.

7
7

Schep de kaas erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de stamppot met de salie en uienjus.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.