Avatar

Eigen recept van... Marion Verhiel

Basisrecept - Gelatine gebruiksaanwijzing en tips

Anders, Bijgerecht, 1 personen, Bereidingstijd 15 minuten, Anders

Laatst aangepast: 03 mrt. 2012, 16:18 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 gram gelatine

Bereiden

1. Bewaar gelatine droog en koel, bij voorkeur in een afgesloten pot of trommel, anders gaat de bindkracht verloren.

2. Eén blaadje gelatine weegt ongeveer 1,5 gram. In een pakje poedergelatine (Baukje), zitten 3 zakjes van elk 11 gram. Eén liter heldere vloeistof kan met 24 gram gelatine (16 blaadjes dus) zo stijf als een plank worden gemaakt. Vloeistoffen die al enigszins gebonden zijn, zoals room, kwark of een mengsel van melk en eierdooiers, hebben per liter minder gelatine nodig om stijf te worden dan heldere vloeistof.

3. De vloeistof waarin de gelatine wordt opgelost moet heet zijn, maar mag niet koken, want dat gaat ten koste van de bindkracht en de smaak.

4. Wanneer er te veel gelatine wordt gebruikt, gaat dit ten koste van de smaak. De kunst is om precies genoeg gelatine te gebruiken. In veel recepten is het zekere van het onzekere genomen en wordt te veel gelatine voorgeschreven.

5. Bladgelatine wordt altijd geweekt in een kom met ruim koud water. poedergelatine wordt met koud water in een kopje aangeroerd.

6. Gebruik wat meer gelatine als de te binden vloeistof alcohol of zure vruchten bevat. Gebruik minder gelatine als het gerecht een nacht in de koelkast kan opstijven.

7. De gelatine bindt het snelst als de vloeistof, waarin de gelatine is opgelost in een bak met koud water en ijsblokjes wordt gezet. Roer regelmatig om te voorkomen dat de gelei aan de randen en de bodem gaat stollen.

8. Vermeng de vloeistof waarin de gelatine is opgelost pas met de andere ingrediënten (bijvoorbeeld room of gepureerde groeten) als de gelei begint op te stijven (lobbig wordt). Doe je dit te snel dan zakt de gelatine als een rubber rand naar beneden en kan het gerecht niet worden gestort.

9. Als de gelei te stijf is geworden om te vermengen, kan deze opnieuw worden verwarmd ( let op: de gelei mag niet koken).

10. Om klontjes te voorkomen, altijd eerst een paar lepels van de te binden massa door de gelei roeren en pas dan omgekeerd. In het recept.

11. Verse ananas en verse kiwi breken de bindkracht van gelatine af. Dat geldt niet voor ananas uit blik of voor stukjes kiwi die kort in kokend water zijn gedompeld.

Bronvermelding

AH

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.