Hummusbowl met falafel en venkelsalade

Leuk & snel

- 01:26 min.

Helemaal in je hum(mus) met deze goedgevulde hummusbowl. Want zeg nou zelf, alles smaakt toch beter met een flinke schep romige, zelfgemaakte hummus? Ja, daar ga je dus helemaal van uit je bowl.

INGREDIËNTEN
300 g gedroogde kikkererwten 
1 tl baksoda 
1 citroen 
1 teen knoflook 
4 el milde olijfolie 
1 el ras el hanout (Souq)
400 g vegan falafel
95 g tahin
½ tl zout
250 g snoepgroente tomaat
2 venkelknollen 
150 g rucola 

Keukenspullen
bakpapier
keukenmachine
mandoline

Kikkererwten koken
Laat de kikkererwten met een ½ tl baksoda 1 nacht weken in ruim water. Hierdoor worden de erwten zachter, waardoor de hummus romiger wordt. Giet de kikkererwten af, doe samen met 500 ml water en de rest van de baksoda in een pan en breng aan de kook. Kook in 30 min. gaar. Schep regelmatig het schuim eraf. De kikkererwten zijn goed als je ze makkelijk kunt pletten, maar ze niet uit elkaar vallen. Pers ondertussen de citroen uit en snijd de knoflook fijn.

Kikkererwten roosteren
Verwarm de oven voor op 220 °C. Giet de kikkererwten af, maar vang 50 ml kookvocht op. Schep 2/3 van de kikkererwten op een met bakpapier beklede bakplaat en schep om met 2 el olijfolie en de ras el hanout. Rooster ca. 20 min. in de oven. Bak de laatste 10 min. de falafel mee.

Hummus maken
Maal ondertussen de overige kikkererwten en het kookvocht in de keukenmachine glad. Voeg de tahin, het zout, 1½ el citroensap en de knoflook toe terwijl de machine draait. Laat nog minimaal 5 min. draaien voor een gladde, romige hummus. Voeg eventueel meer zout of citroensap toe, zodat zout en zuur in balans zijn. Bewaar de hummus afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Venkel snijden
Snijd de snoeptomaten in kwarten. Snijd de venkelknollen in de breedte in flinterdunne plakken. Dit gaat het makkelijkst met een mandoline. Meng met de rucola, de rest van het citroensap en de rest van de olijfolie en breng op smaak met peper en eventueel zout.

Hummusbowl maken
Haal de bakplaat uit de oven. Verdeel de hummus over 4 kommen en strijk glad. Verdeel de geroosterde kikkererwten, snoeptomaten, venkelsalade en falafel naast elkaar over de hummus. Lekker met Libanees platbrood.

TIP Lekker met Libanees platbrood.