Pistache meringuetaart met frambozen

Receptvideo

- 01:19 min.

Deze kersttaart is niet alleen waanzinnig knap, maar ook enorm lekker! Deze meringue-taart met pistache en frambozen schreeuwt kerst! En kerst schreeuwt om deze meringue-taart. Aan de slag!

Kersttaart maken
Verwarm de oven voor op 120 °C. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin 3⁄4 van een bakje met 95 g gepelde pistachenoten 3 min. Laat goed afkoelen op een bord. Maal in de keukenmachine net zolang fijn tot de noten de structuur van kristalsuiker hebben. Het mag niet plakkerig worden.

Meringue maken
Doe 200 g eiwitten van ca. 6 eieren met 1 tl citroensap in een vetvrije kom en klop stijf met een mixer. Voeg geleidelijk 225 g kristalsuiker toe en klop alles tot stijve pieken. Het eiwit moet zo stijf zijn, dat je de kom omgekeerd kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Zeef 10 g maizena erboven en spatel samen met de gemalen pistachenoten door het eiwit.

Meringue bakken
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en teken hierop 2 cirkels van Ø 20 cm (bijvoorbeeld met behulp van een bord). Keer het bakpapier om. Verdeel het eiwit met een spatel binnen de cirkels. Strijk het niet te glad. Het eiwit zet uit in de oven, dus zorg dat je binnen de lijnen blijft om de schuimlagen straks goed te laten passen. Bak de eiwitcirkels ca. 2 uur en 30 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen.

Cakebodem maken
Verhoog de oventemperatuur naar 180 °C. Bekleed de bodem van een springvorm (Ø 24 cm, randen ingevet) met bakpapier. Doe 100 g roomboter (op kamertemperatuur) met 100 g kristalsuiker in een kom en klop in 5 min. met een mixer tot een luchtige crème. Klop 2 eieren los in een kom en voeg al kloppend op de hoogste stand beetje bij beetje toe aan de crème. Zeef 100 g zelfrijzend bakmeel en ¼ tl zout erboven en spatel voorzichtig erdoor. Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvorm, strijk glad met een spatel en bak ca. 20-25 min. in de oven. Neem de cakebodem uit de oven, verwijder voorzichtig de vorm en laat helemaal afkoelen. Dit duurt ca. 1 uur. Hak de rest van het bakje pistachenoten grof.

Frambozenroom maken
Halveer de helft van een bakje verse frambozen van 225 g. Houd de rest van de frambozen apart voor de garnering. Verkruimel met je vingers 1 potje gevriesdroogde frambozen (35 g) grof en houd 2 el apart voor de garnering. Klop voor de vulling met de mixer 500 g mascarpone los met 250 g volle kwark, 30 g poedersuiker en 1,5 tl vanille- aroma. Spatel hier kort de gehalveerde verse en de verkruimelde gevriesdroogde frambozen door en zet tot gebruik in de koelkast.

Kersttaart opbouwen
Verdeel vlak voor het serveren 1⁄3 van het mascarponemengsel over de cake. Dek af met een meringuecirkel. Herhaal dit en eindig met de rest van het mascarponemengsel. Bestrooi met de achtergehouden verkruimelde gevriesdroogde frambozen en gehakte pistachenoten en verdeel de verse hele frambozen erover.

Meringue-taart voorbereiden
Bouw de taart maximaal 30 min. voor het serveren op. De cake en de meringuelagen kun je tot twee dagen van tevoren maken. Bewaar de cake en meringue apart van elkaar goed verpakt in vershoudfolie buiten de koelkast. De vulling kun je de ochtend zelf maken, roer de frambozen er pas kort van tevoren door. Hoe langer je het laat staan en hoe meer je roert, hoe meer roze de vulling wordt.

TIP
Vervang het vanille-aroma door 1,5 tl rozenwater (Souq, flesje 100 ml).
Dit geeft je taart een aromatische, licht exotische smaak en dit past perfect bij pistache en frambozen. Extra feestelijk!