Minibabka met frambozen en pistache

Receptvideo

- 03:46 min.

Babka is gevlochten brood. Tijdens de paasbrunch gaan we voor minibabka met frambozen en pistache. Een gouden combi die er ook nog feestelijk uitziet. Bijna te mooi om op te eten, dus.

INGREDIËNTEN
400 g patentbloem + extra voor het bestuiven
7 g droge gist (zakje)
2 witte vrije-uitloopeieren
225 ml halfvolle melk
75 g roomboter (kamertemperatuur)
½ tl zout
1 el zonnebloemolie
50 g pistachenoten
225 g frambozenjam
50 g honing

Keukenspullen
keukenmachine
vershoudfolie
deegroller
muffinvorm met 12 holten (8 holten ingevet)
satéprikker

Deeg voor babka maken
Doe de bloem en gist in de keukenmachine en meng met de deeghaken 1 min. op de laagste stand. Voeg de eieren en melk toe, verhoog het tempo en mix 3 min. tot alles is gemengd. Snijd ondertussen de boter in blokjes van 2 cm. Voeg het zout aan het deeg toe en voeg in 4 delen de boter toe. Meng 10 min. of tot het deeg alle boter heeft opgenomen. Haal het deeg uit de keukenmachine. Bestrijk een grote kom en het deeg allebei met de olie. Doe het deeg in de kom en dek af met vershoudfolie. Zet minimaal 12 uur in de koelkast.

Deeg rollen
Hak de pistachenoten zo fijn mogelijk. Bestrooi het werkblad royaal met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 35 x 25 cm. Snijd in de lengte doormidden. Bestrijk 1 plak gelijkmatig met de frambozenjam en leg de tweede deegplak erop. Snijd het deeg in de lengte in 16 repen.

Babkadeeg rijzen
Leg 2 deegrepen in een X-vorm over elkaar. Rek het deeg iets uit en draai de 2 deegstukken aan de bovenkant en aan de onderkant om elkaar heen. Rol de deegspiraal vervolgens op als een slakkenhuis. Leg in 1 van de muffinholtes en herhaal dit met de rest van het deeg. Dek de muffinvorm losjes af met vershoudfolie en laat 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Minibabka maken
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Doe 50 ml water en de honing in een pan en breng aan de kook. Laat tot 2⁄3 inkoken en laat afkoelen. Verwijder de vershoudfolie en bak de minibabka’s in het midden van de oven in ca. 20 min. gaar.

Babka serveren
Controleer met de satéprikker of de babka’s gaar zijn: steek de prikker er in het midden in. Komt de prikker er schoon uit, dan zijn ze gaar. Haal de babka’s uit de oven, bestrijk meteen met de honingsiroop en bestrooi met de gehakte pistachenoten. Laat 5 min. afkoelen in de muffinvorm, haal de babka’s eruit en laat in 30 min. volledig afkoelen op een rooster.