Hollandse kaasbitterballen

Receptvideo

- 00:49 min.

Bitterballen maken elke borrel tot een feestje. Deze variant met kaas is nét even anders. Ze scoren het best als de Oranje Leeuwinnen spelen!

Roux maken
Meng 1 groentebouillontablet met 500 ml kokend water en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Week 5 blaadjes gelatine ondertussen in ruim koud water. Smelt 80 g boter op laag vuur in een steelpan met dikke bodem, maar laat niet kleuren. Voeg 100 g bloem toe en laat in 3 min. gaar worden (roux). Roer regelmatig. Zet het vuur middelhoog. Voeg al roerend met een garde de afgekoelde bouillon in delen toe. Laat, als alle bouillon is opgenomen, op laag vuur 5 min. zachtjes koken. Roer regelmatig.

Bitterballen vulling maken
Haal van het vuur. Knijp de gelatine uit en voeg samen met 2 eieren, 125 Goudse jong geraspt en 125 oude kaas geraspt en 1 el mosterd toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Spreid het kaasmengsel met een spatel uit over een platte schaal en dek af met vershoudfolie om te voorkomen dat er een vel ontstaat. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet daarna minstens 3 uur in de koelkast.

Kaasbitterballen bakken
Doe 30 g bloem in een diep bord. Klop 1 ei los in een ander diep bord. Doe 80 g panko in een 3e diep bord. Maak van het kaasmengsel met de ijsbolletjestang balletjes ter grootte van een flinke walnoot. Rol de balletjes een voor een achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Laat weer 1 uur opstijven in de koelkast. Verhit frituurolie tot 170 °C en frituur de bitterballen in ca. 2 min. goudgeel. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de rest van de Zaanse mosterd.