Herfstbladkoekjes met hazelnoten en specerijen

Receptvideo

- 00:46 min.

Koekjes versierd met rood, geel en bruin glazuur, herfstiger wordt het bijna niet! Deze koekjes zijn gemaakt met kardemom en kaneel.

Koekjes maken
Maal 40 g hazelnoten fijn in de keukenmachine. Voeg 135 g bloem, 75 g poedersuiker, 7 g vanillesuiker, 1 tl kaneel en 1 tl kardemom toe. Snijd 75 g koude boter in blokjes en voeg ook toe. Laat de machine (kort) draaien tot een kruimelig deeg is ontstaan. Vorm er een bol van en verpak in vershoudfolie. Laat een ½ uur rusten in de koelkast.

Herfstblaadjes maken
Verwarm de oven voor op 170 °C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ½ cm dik. Vouw een stukje bakpapier dubbel en teken vanaf de vouw een half esdoornblad. Knip het uit en vouw het open. Dan heb je de vorm van een heel esdoornblad. Leg deze vorm op het deeg en snijd de vorm uit. Herhaal tot je 10 bladeren hebt. Leg de deegbladeren op 1 of 2 met bakpapier beklede bakpla(a)t(en) en bak ze in 12-15 min. gaar. Als de randjes goudbruin kleuren zijn de koekjes klaar. Laat de koekjes in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.

Glazuur
Doe in 3 kommetjes elk 100 g poedersuiker en in een 4de bakje 25 g poedersuiker en 5 gr cacao. Voeg aan de kommetjes met alleen poedersuiker elk 20 g eiwit toe en roer tot een glad glazuur. Voeg aan het bakje waar ook cacao in zit 1 tl water toe en voeg eventueel druppelsgewijs wat meer toe om een mooi dik en donker glazuur te krijgen. Voeg aan 1 van de overige kommetjes 2 tl rode kleurstof en 1 tl kaneel toe voor een roodbruin glazuur. Voeg aan een ander kommetje glazuur 1 tl gele kleurstof en een paar druppels rode kleurstof voor oranje glazuur. Voeg aan het laatste kommetje 1 tl gele kleurstof toe voor geel glazuur. Vouw van bakpapier 3 cornetjes (spuitzakjes) en vul ze met rood, oranje en geel glazuur.

Koekjes versieren
Teken met rood glazuur op de buitenste rand van een koekje een lijntje. Vul verder op met 1 cm rood glazuur, daarbinnen oranje en daarbinnen geel. Haal een satéprikker een paar keer door het glazuur vanuit het midden naar de buitenkant van het koekje. Doop het puntje van een satéprikker in de cacaoglazuur en teken de bladnerven ermee. Versier zo ook de rest van de koekjes. Laat 4 uur drogen.