Herfst­blad­koek­jes met ha­zel­no­ten en spe­ce­rij­en

Leuk als traktatie of als je gewoon zin hebt om te bakken op een regenachtige dag.

  • gebak
  • 10 stuks
  • 345 kcal voedingswaarden
    • 50 min. bereiden
    • 5 u. 30 min. wachten
    • 15 min. oventijd
(2)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
amerikaans gebak Leuk als traktatie of als je gewoon zin hebt om te bakken op een regenachtige dag. 10 stuks
5 2

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • bakpapier
  • satéprikker

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Maal de hazelnoten fijn in de keukenmachine. Voeg de bloem, 75 g poedersuiker, de vanillesuiker, 1 tl kaneel en de kardemom toe. Snijd de boter in blokjes en voeg ook toe. Laat de machine (kort) draaien tot een kruimelig deeg is ontstaan. Vorm er een bol van en verpak in vershoudfolie. Laat een ½ uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 °C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ½ cm dik. Vouw een stukje bakpapier dubbel en teken vanaf de vouw met potlood een half esdoornblad. Knip het uit en vouw het open. Dan heb je de vorm van een heel esdoornblad. Leg deze vorm op het deeg en snijd de vorm uit. Herhaal tot je 10 bladeren hebt. Leg de deegbladeren op 1 of 2 met bakpapier beklede bakpla(a)t(en) en bak ze in 12-15 min. gaar. Als de randjes goudbruin kleuren zijn de koekjes klaar. Laat de koekjes in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Doe in 3 kommetjes 50 g poedersuiker en in een vierde bakje 25 g poedersuiker en de cacao. Voeg aan de kommetjes met alleen poedersuiker elk 20 g eiwit toe en roer tot een glad glazuur. Voeg aan het bakje waar ook cacao in zit het water toe en voeg eventueel druppelsgewijs wat meer toe om een mooi dik en donker glazuur te krijgen. Voeg aan een kommetje de helft van de gele kleurstof toe voor geel glazuur. Voeg aan een ander kommetje glazuur de rest van de gele kleurstof en een paar druppels rode kleurstof voor oranje glazuur. Voeg aan het laatste kommetje de rode kleurstof en de rest van de kaneel toe voor een roodbruin glazuur. Vouw van bakpapier 3 cornetjes (spuitzakjes) en vul ze met rood, oranje en geel glazuur.
  3. Teken met rood glazuur op de buitenste rand van een koekje een lijntje. Vul verder op met 1 cm rood glazuur, daarbinnen oranje en daarbinnen geel. Haal een satéprikker een paar keer door het glazuur vanuit het midden naar de buitenkant van het koekje. Doop het puntje van een satéprikker in de cacaoglazuur en teken de bladnerven ermee. Versier zo ook de rest van de koekjes. Laat 4 uur drogen.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 345 kcal
  • eiwit 3 g
  • koolhydraten 53 g
  • vet 13 g
    waarvan verzadigd 7 g
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in
Oktober 2017

Herfstbladkoekjes met hazelnoten en specerijen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Herfst­blad­koek­jes met ha­zel­no­ten en spe­ce­rij­en

1
1
  • 40 g hazelnoten
  • 135 g tarwebloem
  • 75 g poedersuiker
  • 7 g vanillesuiker
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen kardemom

Maal de hazelnoten fijn in de keukenmachine. Voeg de bloem, poedersuiker, vanillesuiker, de kaneel en de kardemom toe.

2
2
  • 125 g ongezouten boter

Snijd de boter in blokjes en voeg ook toe. Laat de machine (kort) draaien tot een kruimelig deeg is ontstaan.

3
3

Vorm er een bol van en verpak in vershoudfolie. Laat een ½ uur rusten in de koelkast.

4
4

Verwarm de oven voor op 170 °C.

5
5

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ½ cm dik.

6
6

Vouw een stukje bakpapier dubbel en teken vanaf de vouw met potlood een half esdoornblad. Knip het uit en vouw het open. Dan heb je de vorm van een heel esdoornblad.

7
7

Leg deze vorm op het deeg en snijd de vorm uit. Herhaal tot je 10 bladeren hebt.

8
8

Leg de deegbladeren op 1 of 2 met bakpapier beklede bakpla(a)t(en) en bak ze in 12-15 min. gaar. Als de randjes goudbruin kleuren zijn de koekjes klaar.

9
9

Laat de koekjes in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.

10
10
  • 175 g poedersuiker
  • 5 g cacaopoeder

Doe in 3 kommetjes elk 50 g poedersuiker en in een vierde bakje 25 g poedersuiker en de cacao.

11
11
  • 60 g eiwitten

Voeg aan de kommetjes met alleen poedersuiker elk 20 g eiwit toe en roer tot een glad glazuur.

12
12
  • 1 tl water

Voeg aan het bakje waar ook cacao in zit het water toe en voeg eventueel druppelsgewijs wat meer toe om een mooi dik en donker glazuur te krijgen.

13
13
  • 1 tl gele kleurstof

Voeg aan een kommetje de helft van de gele kleurstof toe voor geel glazuur.

14
14
  • 1 tl gele kleurstof

Voeg aan een ander kommetje glazuur de rest van de gele kleurstof en een paar druppels rode kleurstof voor oranje glazuur.

15
15
  • 2 tl rode kleurstof
  • 1 tl gemalen kaneel

Voeg aan het laatste kommetje de rode kleurstof en de rest van de kaneel toe voor een roodbruin glazuur.

16
16

Vouw van bakpapier 3 cornetjes (spuitzakjes) en vul ze met rood, oranje en geel glazuur.

17
17

Teken met rood glazuur op de buitenste rand van een koekje een lijntje. Vul verder op met 1 cm rood glazuur, daarbinnen oranje en daarbinnen geel.

18
18

Haal een satéprikker een paar keer door het glazuur vanuit het midden naar de buitenkant van het koekje.

19
19

Doop het puntje van een satéprikker in de cacaoglazuur en teken de bladnerven ermee.

20
20

Versier zo ook de rest van de koekjes. Laat 4 uur drogen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.