Mediterrane groentetaart

Receptvideo

- 04:13 min.

Deze vegetarische groententaart barst van de groenten en smaak en is een feestje voor iedereen die een smakelijk hoofdgerecht zonder vlees of vis wil.

Knoflook poffen
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd een stukje van de bovenkant van de halve bol knoflook. Leg de bol in de ingevette ovenschaal, besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en pof in ongeveer 45 minuten in de oven gaar. Controleer na 30 minuten op gaarheid.

Aubergine grillen
Snijd ondertussen 2 aubergines in de lengte in plakken van een halve centimeter dik. Ris de blaadjes van 8 gram tijm. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de aubergineplakken in delen, elke portie 6 minuten. Keer halverwege.

Kook de kool
Haal ondertussen 4 à 5 buitenste bladeren van 1 grote spitskool en snijd de harde kern eruit. Kook de bladeren 4 minuten in ruim kokend water en spoel met koud water. Laat goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier.

Slink de spinazie
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan. Voeg 400 gram wilde spinazie in delen toe en laat al omscheppend met de helft van de tijm in 3 minuten slinken. Laat uitlekken in een vergiet en druk met de bolle kant van een lepel het vocht eruit. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Groenten pureren
Laat 295 gram gegrilde paprika’s uitlekken en snijd in repen van 2 centimeter breed. Maal 50 gram pijnboompitten met de rest van de tijm in de keukenmachine. Laat 400 gram cannellinibonen uitlekken. Haal de knoflook uit de oven en wip met een mes de gepofte tenen eruit. Maal de bonen, knoflook en 2 eetlepels olijfolie in de keukenmachine tot een puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Springvorm vullen
Bekleed de bodem en rand van de springvorm met de koolbladeren en houd 1 koolblad achter. Verdeel achtereenvolgens de helft van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie laag voor laag over de bodem. Druk voorzichtig aan. Herhaal met de rest van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie. Vouw het achtergehouden koolblad er overheen, druk aan en dep eventueel droog. Verdeel de gemalen pijnboompitten erover.

Tataaa(rt)!
Zet de springvorm op een bakplaat en leg 250 gram cherrytomaten met tak op de bakplaat naast de vorm. Bak ongeveer 30 minuten in het midden van de oven. Neem uit de oven, zet op een bord en verwijder de springvorm. Garneer met de tomaten. Serveer direct. Zo maak je mediterrane groentetaart.