Gevulde speculaas met amandelmijter

Receptvideo

- 02:15 min.

Zelf gevulde speculaas maken? Dat is makkelijker dan je denkt. Speciaal voor Sinterklaas maak je er met amandelen een mijter op!

Speculaasdeeg maken
Meng in een kom 250 gram zelfrijzend bakmeel met 125 gram donkerbruine basterdsuiker, 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden en een mespunt zout. Doe er 150 gram boter bij en snijd dit er met 2 messen door, tot er een kruimelig deeg ontstaat. Kneed het kruimelige deeg met koele handen snel tot een samenhangend deeg en vorm het tot een bal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.

Vulling en garnering
Vet een bakvorm van 20 bij 20 centimeter in met boter. Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe 300 gram amandelspijs in een kom. Breek er 1 ei boven en kneed het ei door de spijs. Bestuif het werkblad met wat zelfrijzend bakmeel en rol tweederde van het deeg uit tot een lap van 20 bij 20 centimeter. Bekleed de bodem van de vorm met het deeg. Schep de spijs erop, maar laat rondom een rand van 1 centimeter vrij. Rol de rest van het deeg ook uit tot een lap van 20 bij 20 centimeter en leg op de spijs. Druk de randen goed aan. Vorm met 25 gram garneeramandelen een mijter op het deeg.

Koek bakken
Splits 1 ei, roer de eidooier los en bestrijk de speculaaskoek ermee. Het eiwit gebruik je niet. Bak de speculaas ongeveer 35 minuten in het midden van de oven.