bewaar
Gevulde speculaas
Gevulde speculaas
bewaar

Gevulde speculaas

Een recept dat nooit gaat vervelen. Ook leuk om samen met de kinderen te maken!

20 min. bereiden
45 min. oventijd
30 min. wachten
314waarderingen

Ingrediënten

8 porties

200 g

zelfrijzend bakmeel

125 g

donkere basterdsuiker

2 el

kruidenmix koek en speculaas

150 g

ongezouten roomboter

2 el

halfvolle melk

1 el

water

300 g

amandelspijs

2

middelgrote eieren

4 g

tarwebloem

55 g

garneeramandelen

Dit heb je nodig

  • deegroller

Een recept dat nooit gaat vervelen. Ook leuk om samen met de kinderen te maken!

Aan de slag

1

Zeef het bakmeel, de basterdsuiker, koek- en speculaaskruiden en eventueel een mespunt zout boven een kom. Wrijf met de bolle kant van een lepel eventuele klontjes meel of basterdsuiker door de zeef. Leg de boter in het bakmeel en snijd met twee messen in piepkleine stukjes. Voeg de melk toe. Was je handen met koud water zodat ze koel worden, droog ze af en kneed het deeg tot een soepele bal. Verpak de bal in vershoudfolie en leg 30 min. in de koelkast.

2

Klop de eieren met het water los in een kom. Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en schenk de helft van het losgeklopte ei erbij. Prak het ei met een vork door de amandelspijs, zodat het smeuïg wordt. Verwarm de oven voor op 175 °C.

3

Bestrooi het werkblad en de deegroller met wat bloem. Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg 1 lap op de bakplaat. Smeer het amandelspijs erover met natgemaakte handen of een pannenkoekmes en laat rondom een randje deeg vrij. Leg de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar.

4

Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk de halve amandelen in het deeg als versiering. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in 40-45 min. gaar. De amandelen bovenop zijn dan goudbruin geworden. Haal de plaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen.

algemeenU kunt dit gerecht 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar in een luchtdichte trommel.

algemeenU kunt ook een ronde of vierkante bakvorm gebruiken. Druk de helft van het deeg uit in de ingevette bakvorm. Smeer de amandelspijs op het deeg. Rol de rest van het deeg uit in de juiste vorm en leg de deegplak op de amandelspijs. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en druk er wat amandelen in. Bak de gevulde-speculaastaart in 40-45 min. af. Op de bakplaat kunt u de speculaas elke vorm geven die u wilt. Maak er bijvoorbeeld een banketstaaf of sinterklaasstaf van, of een paar gevulde speculaaskoeken.

Amandelspijs maken

Instructievideo - 01:03 min.