Filosoof (stoofvlees onder pureedakje)

Receptvideo

- 04:36 min.

Ben je op zoek naar een lekker Hollands recept? Ga dan eens aan de slag met dit recept voor filsoof; stoofvlees onder een dakje van puree. Eet smakelijk!

Filosoof maken:
Verwarm de oven voor op 140 graden. Snijd 1 kilo rib-runderlappen in stukken van 3 bij 3 centimeter en bestrooi met peper en eventueel zout. Snijd 4 uien in halve ringen. Verhit 50 g boter in een ovenvaste braadpan en bak het vlees in 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Neem uit de pan en houd apart op een bord. Bak de ui 6 minuten in het achtergebleven bakvet. Voeg 75 gram bloem toe en bak 3 minuten op laag vuur mee. Voeg 750 milliliter rundvleesbouillon, 3 laurierblaadjes, 4 kruidnagels, 6 eetlepels wittewijnazijn en het vlees toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet de pan in de oven. Stoof in ongeveer 5 uur gaar. Schep om de 45 minuten om.

Puree maken
Schil 1 kilo iets kruimige aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook in 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af, voeg 50 milliliter halfvolle melk toe en laat 3 minuten staan met de deksel op de pan. Door de melk in de nog hete pan van de aardappelen te doen wordt deze warm en dat zorgt voor een luchtige puree. Stamp de aardappelen met de melk en 50 g boter met een pureestamper tot puree. Breng op smaak met peper en zout.

Grillen
Zet de ovengrill aan. Haal het vlees uit de oven en schep het in een ovenschaal van 20 bij 30 centimeter. Verdeel de puree over het vlees en bestrooi met 25 gram paneermeel. Verdeel 25 gram boter in vlokjes over de puree. Zet de ovenschaal ongeveer 5 minuten onder de grill tot de bovenkant goudbruin is. Haal eerder onder de grill vandaan als de filosoof te donker wordt. Zo maak je filosoof.