Filosoof (stoofvlees onder pureedakje)
Mals stoofvlees onder zachte puree. Dat is pas wijsheid!

Advertentie
Ingrediënten
- 1 kg rib-runderlappen (op kampertemperatuur)
- 4 uien
- 125 g ongezouten roomboter
- 50 g tarwebloem
- 750 ml rundvleesbouillon (van tablet)
- 3 gedroogde laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 6 el witte wijnazijn
- 1 kg iets kruimige aardappelen
- 100 ml halfvolle melk
- 25 g paneermeel
Keukenspullen
- ovenvaste braadpan
- pureestamper
- ovenschaal (30 x 20 cm)
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 140 °C. Snijd het vlees in stukken van 3 cm en bestrooi met peper en eventueel zout. Snijd de uien in halve ringen. Verhit 50 gram boter (bij 4 personen) in een ovenvaste braadpan en bak het vlees in 3 min. op middelhoog vuur rondom bruin. Neem uit de pan en houd apart op een bord.
- Bak de ui 6 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de bloem toe en bak 3 min. op laag vuur mee. Voeg de bouillon, laurierblaadjes, kruidnagel, azijn en het vlees toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet de pan in de oven en laat ca. 5 uur stoven. Schep om de 45 min. om.
- Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Giet de aardappelen af, voeg de melk toe en laat 3 min. staan met de deksel op de pan. Stamp de aardappelen, melk en 2/3 van de rest van de boter met de pureestamper tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Zet de ovengrill aan. Haal het vlees uit de oven en schep het in de ovenschaal. Verdeel de puree over het vlees en bestrooi met het paneermeel. Verdeel de rest van de boter in vlokjes over de puree. Zet de ovenschaal ca. 5 min. onder de grill tot de bovenkant goudbruin is. Haal eerder uit de oven als de filosoof te donker wordt.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 930 kcal
- eiwit 58 g
- koolhydraten 59 g
-
vet 50 g
waarvan verzadigd 27 g - natrium 1.040 mg
- vezels 6 g
Ook te zien in
Filosoof (stoofvlees onder pureedakje)
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Filosoof (stoofvlees onder pureedakje)

Verwarm de oven voor op 140 °C.

- 1 kg rib-runderlappen
- 4 uien
Snijd het vlees in stukken van 3 cm en bestrooi met peper en eventueel zout. Snijd de uien in halve ringen.

- 50 g ongezouten roomboter
Verhit de boter in een ovenvaste braadpan en bak het vlees in 3 min. op middelhoog vuur rondom bruin. Neem uit de pan en houd apart op een bord.

- 50 g tarwebloem
Bak de ui 6 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de bloem toe en bak 3 min. op laag vuur mee.

- 750 ml rundvleesbouillon
- 3 gedroogde laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 6 el witte wijnazijn
Voeg de bouillon, laurierblaadjes, kruidnagel, azijn en het vlees toe en breng aan de kook.

Doe de deksel op de pan, zet de pan in de oven en laat ca. 5 uur stoven. Schep om de 45 min. om.

- 1 kg iets kruimige aardappelen
Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar.

- 100 ml halfvolle melk
Giet de aardappelen af, voeg de melk toe en laat 3 min. staan met de deksel op de pan.

- 50 g ongezouten roomboter
Stamp de aardappelen, melk en boter met de pureestamper tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Zet de ovengrill aan. Haal het vlees uit de oven en schep het in de ovenschaal.

- 25 g paneermeel
- 25 g ongezouten roomboter
Verdeel de puree over het vlees en bestrooi met het paneermeel. Verdeel de rest van de boter in vlokjes over de puree.

Zet de ovenschaal ca. 5 min. onder de grill tot de bovenkant goudbruin is. Haal eerder uit de oven als de filosoof te donker wordt.