Bearnaisesaus

Receptvideo

- 02:54 min.

Ben je op zoek naar een recept voor een klassieke Frans saus? Dan ben je met deze bearnaisesaus aan het juiste adres. Heerllijk bij entrecote bijvoorbeeld.

Bearnaisesaus maken:
Kneus 1 theelepel peperkorrels met een mes. Snijd 2 sjalotten in dunne ringen. Doe 50 milliliter droge witte wijn, 3 eetlepels dragonazijn, 2 eetlepels gedroogde dragon, de gekneusde peperkorrels, sjalot en een mespunt zout in een steelpan en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag en laat in 5 minuten tot éénderde inkoken.

Zeven
Zeef het mengsel en druk met de bolle kant van een houten lepel het vocht uit de sjalotten. Zet apart en laat helemaal afkoelen. Smelt 250 gram boter op laag vuur. Zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten). Schenk voorzichtig de heldere bovenlaag in een kom. Stop met schenken als de eiwitten mee komen.

Kloppen
Breng een laag water aan de kook in een pan waar een kom in past. Splits ondertussen 4 eieren en klop de eidooiers met 1 eetlepel water los in een vuurvaste kom. Het eiwit wordt niet gebruikt. Schenk de ingekookte witte wijn bij de eidooiers en hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Klop ongeveer 5 minuten met een garde tot een dikke saus. De saus is goed als deze als een lint aan de garde blijft hangen.

Romige saus
Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter er druppelsgewijs door, blijf kloppen. Zo ontstaat een romige, gebonden saus. Breng de bearnaisesaus op smaak 1 eetlepel gedroogde dragon, zout en een eetlepel citroensap. Zo maak je bearnaisesaus.