Traditionele Hollandse appeltaart

Receptvideo

- 04:53 min.

Bekijk deze handige receptvideo van Allerhande en leer hoe je de populairste taart van Nederland bakt: appeltaart! We gaan in deze video aan de slag met een recept voor een traditionele Hollandse appeltaart.  

Hollandse appeltaart maken:
Laat 125 gram boter en 125 gram plantaardige margarine op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 28 centimeter met bakpapier en vet de randen in met boter.
Schil 11 appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in vieren en vervolgens in plakjes.

Deeg maken
Mix in een beslagkom de 125 gram boter, 125 gram margarine, 200 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en een mespunt zout tot een luchtige massa. Voeg 1 ei toe aan het botermengsel en mix het tot een egaal beslag. Mix 400 gram zelfrijzend bakmeel door het beslag, tot een samenhangend deeg vormt. Je kunt de gardes eventueel halverwege vervangen door deeghaken, dat gaat iets makkelijker. Bekleed de springvorm de helft van het deeg. Houd de rest apart.

Appelvulling
Doe de helft van de appels in de vorm en bestrooi ze met 1 eetlepel kaneel. Verdeel de rest van de appels erover en bestrooi weer met 1 eetlepel kaneel. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van een halve centimeter dik. Snijd er 8 stroken uit van zo’n anderhalve centimeter breed en 1 lange strook voor langs de rand van de springvorm. Leg de 8 stroken in een ruitpatroon op de vulling. Leg de lange strook langs de rand van de springvorm.

Klop 1 ei los en bestrijk de stroken en de rand hiermee. Bak de appeltaart in anderhalf uur in de oven goudbruin en gaar. Controleer regelmatig of de taart niet te snel bruin wordt; zet de oven anders op 150 graden.

Zo maak je Hollandse appeltaart. Eet smakelijk!