bewaar
Marokkaanse appeltaart
Marokkaanse appeltaart
bewaar

Marokkaanse appeltaart

Oeroude klassieker met een twist uit het Midden-Oosten: saffraan, kardemom en dadels

30 min. bereiden
40 min. oventijd
30 min. wachten
157waarderingen

Ingrediënten

16 porties

1

perssinaasappel

400 g

zelfrijzend bakmeel

200 g

lichtbruine basterdsuiker

250 g

ongezouten roomboter

1

middelgroot ei

1 mespunt

zout

¼ g

saffraan

4

elstar-appels

3 tl

gemalen kaneel

1 tl

gemalen kardemom

2 el

rietsuiker

250 g

verse dadels

55 g

amandelschaafsel

1 el

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • deegroller

Oeroude klassieker met een twist uit het Midden-Oosten: saffraan, kardemom en dadels

Aan de slag

1

Boen de sinaasappel schoon. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.

2

Meng met je vingertoppen het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker en boter in een kom. Klop het ei los. Voeg het losgeklopte ei, het zout en sinaasappelrasp toe aan de kom. Kneed het deeg tot een bal en laat afgedekt met vershoudfolie 30 min. rusten in de koelkast.

3

Week ondertussen de saffraan in het sinaas­appelsap. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes van 1 x 1 cm. Doe ze in een kom, schenk het saffraansinaasappelsap erover en meng met het kaneelpoeder, de kardemom en rietsuiker.

4

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg met de deegroller uit op een met bakmeel bestoven werkblad tot een lap van een ½ cm dik. Rol het deeg om de deegroller en rol uit op de bakplaat.

5

Verwijder de pitten uit de dadels en snijd ze in stukjes. Verdeel de dadels en appelblokjes over het deeg en druk licht aan. Strooi het amandelschaafsel erover. Bak de taart in ca. 40 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat de taart 30 min. afkoelen. Meng de kaneel met de poedersuiker en strooi voor het serveren over de taart.