Hollandse voorgerechten
Hollandse voorgerechten

Hollandse voorgerechten

Wat zijn jouw favoriete Hollandse voorgerechten? Een cocktail van Hollandse garnalen of groentesoep met ballen? Allerhande geeft je de beste recepten vooraf.

Mac and cheese bitterballen

Mac and cheese bitterballen

Ingrediënten

25 porties

125 g

vlugkokende macaroni

25 g

ongezouten roomboter

125 g

tarwebloem

250 ml

halfvolle melk

175 g

geraspte oude kaas

150 g

gekookte achterham

½ tl

gedroogde nootmuskaat

2

middelgrote eieren

100 g

panko Japans paneermeel

1 l

frituurvet

Dit heb je nodig

  • ruime ovenschaal

  • keukenthermometer

  • frituurpan of ruime pan

  1. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met zout en giet af. Smelt de boter in een pan en voeg 25 g van de bloem toe. Laat al roerend 3 min. garen op laag vuur. Voeg de melk toe en blijf roeren met een garde tot een gebonden saus is ontstaan. Voeg de oude kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is. Snijd de plakjes ham in kleine blokjes en voeg samen met de gekookte macaroni toe aan de kaassaus. Breng de Mac ’n Cheese op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Schep de Mac&Cheese in een ovenschaal en laat in ca. 4 uur helemaal afkoelen.
  2. Doe de rest van de bloem in een kom. Breek de eieren boven een andere kom en klop los met een vork. Doe de panko in een derde kom. Maak van de Mac ’n Cheese met eventueel natte handen balletjes ter grootte van een walnoot en wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko.
  3. Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C. De olie is heet genoeg, als een stukje brood meteen begint te bruisen als het in de olie gaat. Frituur de Mac ’n Cheese ballen ongeveer 3 min. of tot ze goudbruin zijn. Neem met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.