Hete bliksem
Hete bliksem

Hete bliksem

Gouwe ouwe stamppot: hete bliksem. De stamppot wordt gemaakt met appels die veel vocht loslaten waardoor de stamppot lang een hoge temperatuur behoudt. Daarom dan ook de naam, want: bliksems, wat is dat heet!

Hete bliksem met rookworst

Hete bliksem met rookworst

Ingrediënten

4 personen

1 kg

kruimige aardappel

3

middelgrote uien

3

Goudreinette appels

1 tl

zout

250 g

Gelderse rookworsten

2

Jazz appels

30 g

ongezouten roomboter

75 ml

halfvolle melk

4 el

grove Zaanse mosterd

Dit heb je nodig

  • pureestamper

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en snipper de uien grof. Schil de goudrenetten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Doe de aardappelen, ui en stukjes goudrenet in een pan en giet er zo veel water over dat alles net onder staat. Voeg het zout toe en breng aan de kook. Kook in ca. 20 min. gaar.
  2. Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de Jazz appels in blokjes van een ½ cm.
  3. Giet de aardappelen af en voeg de boter en melk toe. Stamp fijn met de pureestamper en breng op smaak met peper en zout. Schep ⅔ van de zoete appels erdoor en verdeel de rest erover. Leg de rookworst erop en serveer met de mosterd.