Fudge

Fudge

Fudge: zacht, kleverig en zoet... Kijk uit, als je eenmaal bent begonnen met fudge eten, is de kans groot dat je niet meer kunt stoppen. Of je nu voor een fudge met chocolade, biet, noten of karamel gaat, het wordt gegarandeerd een succes!

Chocolade fudge maken

Chocolade fudge maken

  1. Bekleed de ovenschaal met vershoudfolie. Laat het ook over de randen heen hangen. Breek de chocolade in stukjes.
  2. Verwarm de gecondenseerde melk in een steelpannetje op laag vuur en roer de chocolade en het zout erdoor. Roer tot de chocolade is gesmolten. Giet het mengsel in de schaal. Vouw het overhangende folie overheen en dek af met nog meer vershoudfolie. Zet de fudge in de koelkast en laat in 3 uur opstijven.
  3. Stort de fudge uit de schaal op een snijplank en verwijder al het vershoudfolie. Snijd de fudge in 15 gelijke stukken.
Waar wordt fudge van gemaakt?

Waar wordt fudge van gemaakt?

Fudge kun je op verschillende manieren maken. Veelal heb je boter, suiker, melk of room nodig. Melkproducten geven de fudge namelijk een mooie kleur. Voor sommige recepten heb je ook suiker nodig. Dit zorgt voor de kristallisatie van de fudge. Wil je echt uitpakken? Voeg dan eens chocolade, noten, pindakaas of snoep toe. Tip: je kunt er ook voor kiezen om rode bieten te gebruiken. Ook erg lekker!

Waar smaakt fudge naar?

Nog nooit fudge gegeten? De smaak van fudge komt in de buurt van de vulling van pralines, want die worden op een vergelijkbare manier gemaakt. Melkproducten zoals room of (plantaardige) melk zorgen voor een romige karamelsmaak. Hou je van extra zoet? Voeg dan je favoriete toppings toe. Wedden dat je fudge dan echt niet meer kunt weerstaan?

Waar smaakt fudge naar?
Waarom blijft mijn fudge zacht?

Waarom blijft mijn fudge zacht?

Wordt de fudge niet hard? Dit kan verschillende redenen hebben. Vaak komt het doordat het mengsel op een te hoge temperatuur wordt verwarmd. Je kunt dit oplossen door een beetje verdampte melk toe te voegen en de fudge langzaam weer aan de kook te brengen. Heeft de fudge juist een droge en kruimelige textuur? Dan heb je het mengsel waarschijnlijk te lang gekookt, waardoor het niet genoeg water bevat. Dit zorgt ervoor dat het bakrecept uiteindelijk te hard wordt.