Tofu

Een dagje geen vlees? Kies eens voor tofu! Deze neutraal smakende vegetarische keuze neemt - net als tempeh - veel smaak op bij het marineren. Zo kun je tofu eenvoudig naar eigen smaak pimpen.

Hoe gebruik je tofu?
Hoe gebruik je tofu?

Hoe gebruik je tofu?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 300 g witte snelkookrijst
  • 375 g tofu naturel
  • 8 el ketjapmarinade
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 600 g Chinese roerbakmix
  • 1 el sambal manis
  • 2 el ketjap manis
  • 75 g Conimex cassave kroepoek
  • 265 g Improba ajar tjampoer
Zet producten op mijn lijst
  1. Snijd de tofu in blokjes en dep droog. Kook de rijst in 8 min. gaar.
  2. Schep de tofu om met 6 el ketjap. Verhit de olie in een wok. Roerbak de tofu 2 min. Voeg de roerbakmix en sambal toe en bak 3 min. mee. Schep de rijst erdoor, voeg de rest van de ketjap toe en roerbak nog 2 min.
  3. Verdeel de nasi over de borden. Serveer de cassavekroepoek en atjar tjampoer erbij.

Wat is tofu?

Zoals kaas wordt gemaakt van gestremde melk, zo wordt tofu gemaakt van gestremde sojamelk. Er bestaat zowel een stevige, compacte als een zachte, zijden variant, afhankelijk van hoeveel vocht eruit wordt geperst. Omdat tofu veel eiwitten bevat, is het een goede vegetarische keuze.

Tofu bakken: hoe doe je dat?

Voor een krokante korst laat je de tofu eerst goed uitlekken. Snijd of verkruimel de tofu in stukken en dep goed droog met keukenpapier of druk er met behulp van een theedoek zo veel mogelijk vocht uit. Door met een vork in de tofu te prikken, kan marinade nog dieper doordringen. Dep na het marineren (minimaal 5 minuten, maar lekkerder is een hele nacht) droog met keukenpapier of laat de tofu uitlekken in een vergiet. Verhit olie in een wok op middelhoog vuur en roerbak de tofu in 10 tot 11 minuten krokant. Schep regelmatig om.

Tofu: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Tofu kun je in de koelkast 7 dagen bewaren, mits je het in een goed afgesloten bakje bewaart en het water elke dag ververst. In de vriezer is tofu 5 maanden houdbaar. Vries de blokjes wel los van elkaar in, en doe ze pas bevroren bij elkaar in een diepvrieszak of -bak. Haal de tofu een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep goed droog of druk er met behulp van een theedoek zo veel mogelijk vocht uit voordat je de tofu bereidt.

Is tofu gezond?

Tofu past binnen de Schijf van Vijf en is dus een gezonde keuze. Tofu is een bron van eiwit, ijzer en vitamine B1.

Pad thai met tofu en ei

Ben je op zoek naar een vegetarisch Aziatisch hoofdgerecht met tofu? Dan is dit recept echt iets voor jou. In deze video zie je hoe je stap voor stap Pad thai met tofu en ei maakt. Pad thai met tofu en ei makenMeng 180 gram tofu roerbakgehakt in een kom met 1 theelepel sambal oelek en 2 eetlepels sojasaus. Kook 250 gram mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel koud. Laat uitlekken. Snijd ondertussen 2 sjalotten in dunne halve ringen en 2 tenen knoflook in flinterdunne plakjes. Verhit 2 eetlepels wokolie in een wok en roerbak het gehakt 2 minuten. Zet het vuur laag en voeg de ui en knoflook toe. Bak 2 minuten mee. Zet het vuur hoog en voeg de mie toe. Roerbak 4 minuten. Snijd ondertussen 3 bosuitjes zeer fijn en hak 50 gram pinda’s grof. Klop 3 eieren los met peper en zout en de rest van de sambal. Verhit de rest van de wokolie in een koekenpan en schenk de eieren erin. Roer met een houten lepel 1 tot 2 minuten, totdat je een smeuïg roerei hebt. Roer 1 eetlepel rijstazijn door de noedels. Serveer de mie met het roerei erop. Bestrooi met de bosui en pinda’s. Zo maak je pad thai met tofu en ei.Eet smakelijk!
03:43