Donuts

Waar donuts precies vandaan komen, wordt betwist. Engels, Amerikaans of Nederlands: wij vinden ze vooral heel lekker. Ben je een echte donutliefhebber? Probeer ze dan eens zelf te maken, als donut-traktatie bijvoorbeeld. Wij helpen je op weg!

Basisrecept voor donuts
Basisrecept voor donuts

Basisrecept voor donuts

Ingrediënten

voor 15 porties
 • 240 ml volle melk
 • 7 g gedroogde gist
 • 2 el kristalsuiker
 • 400 g tarwebloem
 • 1 tl zout
 • 2 middelgrote eieren
 • 40 ongezouten roomboter
 • 1 liter zonnebloemolie
 • 100 g poedersuiker
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • staande mixer met deeghaken
 • theedoek
 • deegroller
 • portioneerring of glas (Ø 9 cm)
 • gladde spuitmond (Ø 3 cm)
 • frituurpan
 1. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Doe 100 ml melk, gist en de helft van de suiker in een kommetje en laat 4 min. staan. Meng ondertussen de rest van de suiker, de bloem en het zout in een ruime kom. Splits de eieren; de eiwitten worden niet gebruikt. Voeg de eidooiers, de rest van de melk, het gistmengsel en de boter toe en kneed door elkaar.
 2. Kneed het deeg 5 min. op een met bloem bestoven werkblad of in een staande mixer met deeghaken op middelhoge snelheid, tot een zacht en soepel deeg. Leg het deeg in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige schone theedoek. Laat het op een warme plaats 1.5 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
 3. Haal het deeg uit de kom en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Steek er met de portioneerring zoveel mogelijk cirkels uit. Rol het achtergebleven deeg tot een bal.
 4. Rol opnieuw uit tot een lap van 1 cm en steek er weer zoveel mogelijk cirkels uit tot het deeg op is. Maak met de spuitmond kleine openingen in het midden van de cirkels. Leg de donuts op een ingevette bakplaat. Dek ze af met een stuk met olie bestreken vershoudfolie en laat ze nog 30 min. rijzen.
 5. Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Frituur de donuts per 3 in ca. 2 min goudbruin. Keer halverwege. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de warme donuts aan beide kanten met de poedersuiker.

Hoe maak je donuts?

Je maakt donuts van een beslag op basis van bloem, ei, melk en gist; een beetje zoals een oliebollenbeslag. Dat laat je rijzen totdat het beslag in volume is verdubbeld, waarna je er rondjes uit steekt. Daarin maak je met een spuitmond kleine rondjes in het midden, zodat je donutvormige deegplakken hebt. Die laat je nogmaals rijzen, waarna je ze een paar minuten in hete olie frituurt. Eventueel kun je ze daarna nog versieren, met glazuur bijvoorbeeld.

Waar komen donuts vandaan?

Het is niet helemaal duidelijk hoe donuts, of doughnuts, precies zijn ontstaan. Een van de verhalen is dat ze een afgeleide zijn van de Nederlandse ‘olykoeks’, die al vroeg in de 19e eeuw werden gemaakt. Dat waren toen nog ronde deegballetjes, gefrituurd in varkensvet. Toen Nederlandse immigranten verhuisden naar de VS, namen ze hun oliekoeken mee. Daar transformeerden ze tot de donuts zoals wij ze nu kennen. Het gat in het midden is ontstaan doordat men er tijdens het bakken achter kwam dat ze daardoor sneller gaar werden.

Donuts: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt het deeg 1 dag van tevoren maken. Maak van het deeg een bal, wikkel in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Haal 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Heb je de donuts al gebakken? Dan kun je ze in een goed afgesloten bak ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. Donuts invriezen kan ook. Doe ze dan in een diepvriesbak, eventueel met een laagje bakpapier ertussen als je ze gaat stapelen, zodat ze niet aan elkaar plakken. In de vriezer zijn donuts 3 maanden houdbaar.

Galaxy donuts

Out of space, deze nieuwe foodtrend van galaxy donuts! Deze geglazuurde galaxy donuts zijn een lust voor het oog én je maag.GEBAK – 20 PORT. - 40 MIN. + 120 MIN. WACHTTIJDINGREDIËNTEN240 ml volle melk7 g gedroogde gist2 el kristalsuiker400 g tarwebloem  + extra om te bestuiven1 tl zout2 eieren40 g boter (op kamertemperatuur)125 g poedersuiker1 tl blauwe kleurstof (Dr. Oetker)1½ tl rode kleurstof  (Dr. Oetker)1 liter zonnebloemolie2 tl perenrood (stoofpeersuiker, potje 200 g)
00:19