bewaar
Donuts
Donuts
bewaar

Donuts

Echte Americain sweethearts, deze donuts. En zelfgemaakt nóg lekkerder!

30 min. bereiden
2 uur wachten
65waarderingen

Ingrediënten

15 porties

240 ml

volle melk

7 g

gedroogde gist

2 el

kristalsuiker

400 g

tarwebloem

1 tl

zout

2

middelgrote eieren

40

ongezouten roomboter

1 liter

zonnebloemolie

100 g

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • staande mixer met deeghaken

  • theedoek

  • deegroller

  • portioneerring of glas (Ø 9 cm)

  • gladde spuitmond (Ø 3 cm)

  • frituurpan

Echte Americain sweethearts, deze donuts. En zelfgemaakt nóg lekkerder!

Aan de slag

1

Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Doe 100 ml melk, gist en de helft van de suiker in een kommetje en laat 4 min. staan. Meng ondertussen de rest van de suiker, de bloem en het zout in een ruime kom. Splits de eieren; de eiwitten worden niet gebruikt. Voeg de eidooiers, de rest van de melk, het gistmengsel en de boter toe en kneed door elkaar.

2

Kneed het deeg 5 min. op een met bloem bestoven werkblad of in een staande mixer met deeghaken op middelhoge snelheid, tot een zacht en soepel deeg. Leg het deeg in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige schone theedoek. Laat het op een warme plaats 1.5 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.

3

Haal het deeg uit de kom en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Steek er met de portioneerring zoveel mogelijk cirkels uit. Rol het achtergebleven deeg tot een bal.

4

Rol opnieuw uit tot een lap van 1 cm en steek er weer zoveel mogelijk cirkels uit tot het deeg op is. Maak met de spuitmond kleine openingen in het midden van de cirkels. Leg de donuts op een ingevette bakplaat. Dek ze af met een stuk met olie bestreken vershoudfolie en laat ze nog 30 min. rijzen.

5

Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Frituur de donuts per 3 in ca. 2 min goudbruin. Keer halverwege. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de warme donuts aan beide kanten met de poedersuiker.

bewaartipJe kunt het deeg 1 dag van tevoren maken. Maak van het deeg een bal, wikkel in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast.

variatietipDoop afgekoelde, ongesuikerde donuts in chocoladeglazuur (zakje 100 g) of roze of witte glazuur (zakje 125 g). Bestrooi eventueel met hagelslag, vlokken, minifeest of discodip.

Frituren

Instructievideo - 01:34 min.