Ga­laxy do­nuts

Deze donuts zijn zó fotogeniek, daar heb je geen filter voor nodig.

(0) waardeer
gebak Deze donuts zijn zó fotogeniek, daar heb je geen filter voor nodig. 20 stuks

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • schone theedoek
  • deegroller
  • portioneerring (Ø 8-9 cm)
  • gladde spuitmond (Ø 3 cm)
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Doe 100 ml melk, de gist en de helft van de suiker in een kom en laat 4 min. staan. Meng ondertussen de rest van de suiker, de bloem en het zout in een ruime kom. Splits de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Voeg de eidooiers, de rest van de melk, het gistmengsel en de boter (op kamertemperatuur) toe aan het bloemmengsel en kneed door elkaar.
  2. Kneed nog 5 min. op een met bloem bestoven werkblad tot een zacht en soepel deeg. Leg het in een ingevette kom. Dek af met een vochtige schone theedoek en laat op een warme plaats 1½ uur rijzen.
  3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Steek er met de portioneerring cirkels uit. Maak met de spuitmond kleine openingen in het midden van de cirkels. Herhaal tot het deeg op is. Leg de donuts op een ingevette bakplaat. Dek af met een stuk bakpapier en laat nog 30 min. rijzen.
  4. Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Frituur de donuts per 3 in ca. 2 min goudbruin. Schep uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en laat af“koelen.
  5. Maak het glazuur. Meng het water met de poedersuiker en verdeel over een plat bord. Verdeel een paar druppels van de rode en blauwe kleurstoffen op het glazuur en meng met een vork door elkaar totdat je het gewenste gemarmerde effect krijgt. Dip de bovenkant van de donuts in het glazuur. Haal de donuts eruit en laat uitdruppelen voor je ze omkeert. Voeg telkens wat druppels rode en blauwe kleurstof erbij als de donuts te licht worden. Bestrooi met de perensuiker.

bereidingstip:

Minder tijd? Je kunt ook kant-en-klare donuts gebruiken.

kookstaptip:

Begin eerst met een paar druppels kleurstof en voeg eventueel later wat meer toe.

kookstaptip:

Het is belangrijk dat de glazuur vloeibaar genoeg is om in te dippen, maar niet te nat. Het moet goed blijven plakken aan je donut. Het kan zijn dat je iets meer of minder water nodig hebt.

kookstaptip:

Let op! De blauwe kleur is sterker dan de rode, dus gebruik niet te veel blauw.

video

Ga­laxy do­nuts

leuk-snel - 00:19 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 175 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 22 g
  • vet 8 g
    waarvan verzadigd 2 g
  • natrium 80 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Galaxy donuts

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ga­laxy do­nuts

1
1
  • 100 ml volle melk
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 el kristalsuiker

Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Doe de melk, gist en suiker in een kom en laat 4 min. staan.

2
2
  • 1 el kristalsuiker
  • 400 g tarwebloem
  • 1 tl zout

Meng ondertussen de rest van de suiker, de bloem en het zout in een ruime kom.

3
3
  • 2 middelgrote eieren

Splits de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt.

4
4
  • 140 ml volle melk
  • 40 g ongezouten roomboter

Voeg de eidooiers, de rest van de melk, het gistmengsel en de boter (op kamertemperatuur) toe aan het bloemmengsel en kneed door elkaar.

5
5

Kneed nog 5 min. op een met bloem bestoven werkblad tot een zacht en soepel deeg. Leg het in een ingevette kom.

6
6

Dek af met een vochtige schone theedoek en laat op een warme plaats 1½ uur rijzen.

7
7

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Steek er met de portioneerring cirkels uit.

8
8

Maak met de spuitmond kleine openingen in het midden van de cirkels. Herhaal tot het deeg op is.

9
9

Leg de donuts op een ingevette bakplaat. Dek af met een stuk bakpapier en laat nog 30 min. rijzen.

10
10
  • 1 liter zonnebloemolie

Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.

11
11

Frituur de donuts per 3 in ca. 2 min goudbruin. Schep uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en laat af“koelen.

12
12
  • 4 tl kraanwater
  • 125 g poedersuiker

Maak het glazuur. Meng het water met de poedersuiker en verdeel over een plat bord.

13
13
  • 1 tl Dr. Oetker blauwe kleurstofstift
  • 1½ tl Dr. Oetker rode kleurstofstift

Verdeel een paar druppels van de rode en blauwe kleurstoffen op het glazuur en meng met een vork door elkaar totdat je het gewenste gemarmerde effect krijgt.

14
14

Dip de bovenkant van de donuts in het glazuur. Haal de donuts eruit en laat uitdruppelen voor je ze omkeert.

15
15

Voeg telkens wat druppels rode en blauwe kleurstof erbij als de donuts te licht worden.

16
16
  • 2 tl Van Vliet perenrood suiker voor stoofperen

Bestrooi met de perensuiker.

bereidingstip:

Minder tijd? Je kunt ook kant-en-klare donuts gebruiken.

kookstaptip:

Begin eerst met een paar druppels kleurstof en voeg eventueel later wat meer toe.

kookstaptip:

Het is belangrijk dat de glazuur vloeibaar genoeg is om in te dippen, maar niet te nat. Het moet goed blijven plakken aan je donut. Het kan zijn dat je iets meer of minder water nodig hebt.

kookstaptip:

Let op! De blauwe kleur is sterker dan de rode, dus gebruik niet te veel blauw.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.