Arretjescake
Arretjescake

Arretjescake

Een oud-Hollandse klassieker: arretjescake. Een echte no bake cake, want je hebt voor deze koude cake - gemaakt van boter, cacao, koekjes, ei en suiker - geen oven nodig. Hoe? Ontdek het hier!

Arretjescake recepten

Arretjescake maken
Arretjescake maken

Arretjescake maken

Ingrediënten

voor 16 porties
 • 2 middelgrote eieren
 • 200 g witte basterdsuiker
 • 50 g cacaopoeder
 • 200 g ongezouten roomboter
 • 200 g mariabiscuits
 • 50 g pure hagelslag
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • handmixer
 • deegroller
 • cakeblik
 • bakpapier
 1. Doe de eieren met de suiker in een kom en mix in 3 min. luchtig met een handmixer. Voeg lepel voor lepel al roerend de cacao toe. Smelt ondertussen de boter in een steelpan op laag vuur. Schenk de boter al roerend bij het cacaomengsel. Blijf roeren tot een egaal mengsel.
 2. Doe de biscuits in een plastic zak of een schone theedoek. Verkruimel ze door er met een deegroller overheen te rollen. De kruimels moeten niet te fijn worden, ca. 1½ -2 cm. Meng de kruimels door het cacaomengsel. Leg een stuk bakpapier in het cakeblik en schep het mengsel erin. Strijk glad en bestrooi met de hagelslag. Laat minimaal 3 uur afgedekt met vershoudfolie opstijven in de koelkast.

Geschiedenis van arretjescake: waar komt-ie vandaan?

Arretjescake is een echt Nederlands gerecht, vernoemd naar Arretje Nof. Dit stripfiguur werd rond 1930 gebruikt in reclames voor de Nederlandse Oliefabrieken (NOF) in Delft. Ter promotie van de margarine die ze toen maakten, bracht de fabriek een receptenboekje uit. Een van die recepten was ‘Arretje cake’ - nu bekend als arretjescake.

Arretjescake: hoe bewaren en invriezen?

De klassieke arretjescake kun je in een goed gesloten bak maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Dat kan niet langer, vanwege de rauwe eieren die er vaak in zitten. Maak je arretjescake zonder ei? Dan kun je ’m iets langer bewaren: 3 tot 5 dagen. In de vriezer is arretjescake luchtdicht verpakt ongeveer 3 maanden houdbaar.

Arretjescake en zwanger: kan dat?

Als je zwanger bent, kun je arretjescake beter niet eten, zeker als niet duidelijk is hoe de cake gemaakt is. Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen met een verminderde weerstand, zieken en zwangere vrouwen. Je kunt arretjescake gelukkig ook maken zonder ei. Laat in dit recept dan wel de alcohol weg als je zwanger bent.

Arretjescake

Arretjescake je lievelings? En terecht! Het fijne van arretjescake is dat je het al in 3 stappen kunt maken. Plus, hij niet alleen heel lekker is, maar ook niet de oven in hoeft! En je hebt hem al in een kwartiertje in de koelkast staan. Alleen voor het opstijven is het dus een kwestie van geduld.
00:39