Hutspot
Hutspot

Hutspot

Stamppot met aardappelen, peen en ui: dat is de basis voor de klassieke Hollandse hutspot. Saai, te vaak gegeten of te winters? Het kan ook anders! Ontdek hoe je deze klassieker een twist kunt geven.

Hutspot recepten

Hutspot maken
Hutspot maken

Hutspot maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1¼ kg kruimige aardappel
  • 400 g middelgrote ui
  • 600 g winterpeen
  • 75 g ongezouten roomboter
  • 1½ liter water
  • 375 g rookworst
  • 100 ml halfvolle melk
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • pureestamper
  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Snijd de uien in halve ringen. Schil de peen en snijd in plakjes van 1 cm. Verhit de helft van de boter in een ruime pan of soeppan en fruit de ui 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de winterpeen toe en bak 2 min. mee. Voeg de aardappelen, het water en een snuf zout toe en breng aan de kook. Laat 20 min. koken tot de groenten en aardappelen gaar zijn. Giet af.
  2. Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de melk op laag vuur, maar laat niet koken. Stamp de aardappelen en hutspotgroenten met de pureestamper tot puree. Voeg de melk, de rest van de boter en nootmuskaat toe en roer door de hutspot. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Hoe bewaar je hutspot?
Hoe bewaar je hutspot?

Hoe bewaar je hutspot?

Afgekoelde hutspot kun je in een afgesloten bak max. 3 dagen bewaren in de koelkast. Liever langer bewaren? Vries de hutspot dan in. Houd er bij het invriezen rekening mee dat je het eventuele vlees eruit haalt, zodat de hutspot geen raar smaakje krijgt. Tip vóór het eten: laat de hutspot uit de vriezer een dag van tevoren ontdooien in de koelkast om de juiste smaak te behouden!

Hoe varieer je met hutspot?

Toe aan wat meer variatie? Dan zit je goed met hutspot. Door aan de basis-ingrediënten vlees of nog meer groenten toe te voegen, geef je de hutspot al snel een extra bite. Kies bijv. eens voor chorizoworst en knolselderij. Of wat dacht je van hutspot als snack? Probeer dan de hutspotwafels; ook lekker met een gehaktbal of een spiegelei. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan is deze hutspotcrumble uit de oven iets voor jou. Hiermee zet je binnen een handomdraai een lekkere ovenschotel op tafel.

Hoe varieer je met hutspot?
Hoe varieer je met hutspot?

Hutspot met vegaballetjes

Is ‘Wat eten we vandaag?’ bij jou ook altijd de vraag? De lekkerste hutspot stamppot komt in deze tijd van het jaar vast als antwoord voorbij. Deze vegetarische stamppot maak je met maar 5 ingrediënten. De klassieke rookworst, gehaktbal of hachee vervang je met gemak door vegetarische balletjes. En de zak hutspotgroente neemt je een heleboel (snij)werk uit handen. Deze vegetarische Hollandse pot staat in 30 minuten op tafel!Aardappelen schillenSchil 1 kilo kruimige aardappelen, snijd in gelijke stukken en doe in een ruime pan water met eventueel zout. Voeg 1 kilo hutspotgroente (zak) toe en kook in 20 min. gaar. Verhit 2 el milde olijfolie in een koekenpan en bak 200 g vegetarische basis balletjes 6 min. op laag vuur. Keer regelmatig.Hutspot makenVerwarm 100 ml halfvolle melk op laag vuur, maar laat niet koken. Giet de aardappelen en de groente af en doe terug in de pan. Voeg de melk en 2 el milde olijfolie toe en stamp met een pureestamper tot stamppot. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout. Serveer met de vegetarische balletjes.
00:24