Geen verjaardag zonder taart. En wat is er nou leuker dan je gasten jouw zelfgebakken pronkstuk te serveren? Bekijk hier tips en recepten voor de perfecte taart.

Iedereen is ermee opgegroeid, taart op je verjaardag. In Nederland was altijd dat traditiegetrouw een mooi versierde slagroomtaart. Natuurlijk verschilt het per familie wat de traditie is en vaak mag de jarige zelf kiezen wat voor taart er wordt gegeten. Eén ding mag er niet ontbreken en dat zijn natuurlijk de kaarsjes op de taart! Laat je ook eens inspireren door andere taarten.

Verjaardagstaart en traditie
Een verjaardag is pas echt een feest als er een mooie verjaardagstaart op tafel staat. Vroeger geloofden de mensen dat een goed gelukte verjaardagstaart een voorteken was voor een voorspoedig jaar. De kaarsjes op de taart is een gebruik dat stamt uit de tijd van de oude Grieken. Bij de verering van de godin Artemis werden er taarten met brandende kaarsen naar de tempel van deze godin gebracht om haar gunstig te stemmen. Tegenwoordig is er nog steeds wel bijgeloof rondom de kaarsjes: blaast de jarige het aantal kaarsjes van zijn leeftijd in één keer uit, dan mag hij of zij een wens doen.

Er is er één jarig... en dat vieren wij
Het vieren van verjaardagen is nog niet zo heel lang in gebruik. In de negentiende eeuw gaf de gegoede burgerij wel kinderpartijtjes om de verjaardag van hun kroost mee te vieren. Pas in de twintigste eeuw werd het vieren van verjaardagen ook onder de minder rijke mensen een gewoonte. Kinderfeestjes vierde men met oud-Hollandse spelletjes zoals koekhappen en zaklopen.

Zelf bakken
Soms kun je een dag van tevoren al beginnen met het bakken van een taart, zeker als de taart nog even moet opstijven in de koelkast. Zo heb je op de verjaardag zelf meer tijd om met je gasten door te brengen. Kleine jarigen kun je prima inzetten om te helpen met het versieren van de taart.

Lees meer

verjaardagstaart (26)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.