Rundvleeskroketten

Advertentie
Ingrediënten
- 400 ml kraanwater
- 300 g runder soepvlees
- 1 vleesbouillontablet
- 1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon
- 15 g verse peterselie
- 30 g ongezouten roomboter
- 30 g tarwebloem
- ½ tl gedroogde nootmuskaat
- 1 middelgroot ei
- 2 el kraanwater
- 150 ml paneermeel
- 2 liter frituurolie
Keukenspullen
- keukenpapier
Advertentie
Bereiden
- Breng in een pan het water met het vlees, de bouillontablet en het kruidenbuiltje langzaam aan de kook. Laat het vlees in ca. 1 uur zachtjes gaar worden. Snijd de peterselie heel fijn. Zeef de bouillon boven een maatbeker. Meet 200 ml bouillon af (de rest van bouillon wordt niet gebruikt).
- Snijd de stukjes vlees heel klein. Smelt in een pan de boter. Roer de bloem erdoor en verwarm al roerend ca. 2 min. zachtjes. Schenk al roerend de helft van de bouillon erbij en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat. Roer scheutje voor scheutje de rest van de bouillon erdoor. Roer het vlees en de peterselie erdoor. Laat nog ca. 2 min. zachtjes doorkoken. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Doe de saus in een diep bord, laat afkoelen en laat in de koelkast in minstens 2 uur koud worden.
- Klop in een diep bord het ei met 2 el water los. Strooi het paneermeel op een plat bord. Snijd het vleesmengsel in 8 punten. Vorm elke portie tot kroket en rol het losjes door het paneermeel. Haal de kroketten vervolgens één voor één goed door het eimengsel en wentel dan door het paneermeel. Schud het overtollig paneermeel eraf. Bewaar de kroketten tot gebruik afgedekt in de koelkast.
- Verhit het frituurvet tot 180 °C. Frituur 4 kroketten tegelijk in ca. 4 min. knapperig bruin. Laat in een vergiet op keukenpapier uitlekken. Leg op borden elk 2 kroketten.
variatietip:
Garnalen-kaaskroketten: saus maken met 200 ml visfond. Breng op smaak met chilipoeder. Vlees vervangen door 100 g fijngesneden Hollandse garnalen en 75 g geraspte belegen kaas. Peterselie vervangen door 2 eetlepels fijngehakte bieslook en 2 theelepels fijngehakte dille. Vegetarische kerrie-kroketten: Saus maken met 200 ml kruidenbouillon en 1 el kerriepoeder. Vlees vervangen door 175 g Quorn (fijngehakt) en mengsel op smaak brengen met zout. Peterselie vervangen door 2 el fijngehakte koriander. Meng ook 1 el kerriepoeder door het paneermeel.
combinatietip:
Lekker met wit brood, boter en mosterd.
Advertentie
Voedingswaarden (per stuk)
- energie 205 kcal
- eiwit 12 g
- koolhydraten 16 g
-
vet 10 g
waarvan verzadigd 0 g
Ook te zien in
Rundvleeskroketten
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Rundvleeskroketten
- 400 ml kraanwater
- 300 g runder soepvlees
- 1 vleesbouillontablet
- 1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon
Breng in een pan het water met het vlees, de bouillontablet en het kruidenbuiltje langzaam aan de kook. Laat het vlees in ca. 1 uur zachtjes gaar worden.
- 15 g verse peterselie
Snijd de peterselie heel fijn. Zeef de bouillon boven een maatbeker. Meet 200 ml bouillon af (rest van bouillon wordt niet gebruikt).
- 30 g ongezouten roomboter
- 30 g tarwebloem
Snijd de stukjes vlees heel klein. Smelt in een pan de boter. Roer de bloem erdoor en verwarm al roerend ca. 2 min. zachtjes.
Schenk al roerend de helft van de bouillon erbij en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat.
Roer scheutje voor scheutje de rest van de bouillon erdoor. Roer het vlees en de peterselie erdoor.
- ½ tl gedroogde nootmuskaat
Laat nog ca. 2 min. zachtjes doorkoken. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Doe de saus in een diep bord, laat afkoelen en laat in de koelkast in minstens 2 uur koud worden.
- 1 middelgroot ei
- 2 el kraanwater
- 150 ml paneermeel
Klop in een diep bord het ei met het water los. Strooi het paneermeel op een plat bord.
Snijd het vleesmengsel in 8 punten. Vorm elke portie tot kroket en rol het losjes door het paneermeel.
Haal de kroketten vervolgens één voor één goed door het eimengsel en wentel dan door het paneermeel.
Schud het overtollig paneermeel eraf. Bewaar de kroketten tot gebruik afgedekt in de koelkast.
- 2 liter frituurolie
Verhit het frituurvet tot 180 °C.
Frituur 4 kroketten tegelijk in ca. 4 min. knapperig bruin. Laat in een vergiet op keukenpapier uitlekken. Leg op borden elk 2 kroketten.
variatietip:
Garnalen-kaaskroketten: saus maken met 200 ml visfond. Breng op smaak met chilipoeder. Vlees vervangen door 100 g fijngesneden Hollandse garnalen en 75 g geraspte belegen kaas. Peterselie vervangen door 2 eetlepels fijngehakte bieslook en 2 theelepels fijngehakte dille. Vegetarische kerrie-kroketten: Saus maken met 200 ml kruidenbouillon en 1 el kerriepoeder. Vlees vervangen door 175 g Quorn (fijngehakt) en mengsel op smaak brengen met zout. Peterselie vervangen door 2 el fijngehakte koriander. Meng ook 1 el kerriepoeder door het paneermeel.
combinatietip:
Lekker met wit brood, boter en mosterd.