bewaar
Romige witlofschotel met zalm
Romige witlofschotel met zalm
bewaar

Romige witlofschotel met zalm

Eerst voorbereiden, dan de oven in. De witlof en zalm gaan verscholen onder een laagje aardappelpuree.

30 min. bereiden
30 min. oventijd
293waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1½ kg

kruimige aardappelen

600 g

witlof

3 el

traditionele olijfolie

125 ml

crème fraîche

3 tl

gedroogde dille

418 g

roze zalm in blik

Dit heb je nodig

  • pureestamper

  • ovenschaal (20 x 30 cm)

Eerst voorbereiden, dan de oven in. De witlof en zalm gaan verscholen onder een laagje aardappelpuree.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern en snijd het vervolgens in repen van 2 cm. Verhit ⅔ van de olie in een koekenpan en bak het witlof in 6 min. beetgaar. Schep af en toe om. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper en zout.

2

Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met voldoende kookvocht tot een smeuïge puree. Voeg de dille toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de zalm uitlekken. Verwijder het vel en de graten van de zalm en verdeel in stukjes.

3

Vet de ovenschaal in met olie. Verdeel het witlof over de bodem van de ingevette ovenschaal. Leg de zalm tussen het witlof en dek af met de aardappelpuree. Maak met een vork een mooi patroon in de puree en besprenkel met de rest van de olie. Zet de schaal in het midden van de oven en bak in ca. 30 min. lichtbruin en gaar.

tip

bereidingstipJe kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Verwarm ca. 30 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C. Dek de schaal af met aluminiumfolie als de puree te donker kleurt.

Pureren

Instructievideo - 00:51 min.