bewaar
Gratin van rode uien en aardappel
Gratin van rode uien en aardappel
bewaar

Gratin van rode uien en aardappel

20 min. bereiden
45 min. wachten
68waarderingen

Ingrediënten

2 el

olijfolie

1 net

rode uien

2 stukjes

Port Salut

800 g

grote aardappelen

½ flesje

kookroom

2 el

Provençaalse kruidenmix

3 el

mayonaise

1 zak

ijsbergsla

Dit heb je nodig

  • bakpapier, ovenschaal inhoud ca. 2 liter

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de ovenschaal met bakpapier. Verhit de olie in een koekenpan en bak de uien al omscheppend 5 min. Snijd de kaas in zo dun mogelijke plakjes. Verdeel de uien over de ovenschaal en leg de plakjes kaas erop.

2

Schaaf de aardappelen met een kaasschaaf in dunne plakjes. Voeg de room, de Provençaalse kruidenmix en peper en zout naar smaak toe. Schep het mengsel op de uien met kaas en maak de bovenkant glad. Bak in de oven in 45 min. gaar en goudbruin.

3

Verdun de mayonaise met 2 el water. Meng door de ijsbergsla. Maak de gratin los van de rand, leg er een platte schaal of snijplank op en keer om, zodat de uien bovenop liggen. Serveer met de salade.

tip

algemeenDe rest van de kookroom is lekker in pastasaus (met spekjes) of soep. De aangegeven oventijd is een indicatie en bedoeld voor een elektrische oven. De temperatuur kan per oven verschillen; met een oventhermometer kunt u de exacte temperatuur bepalen.