Gevulde aubergines

turks
hoofdgerecht
4 personen
3
69
Advertentie
Ingrediënten
- 4 middelgrote aubergines
- 2 el olijfolie
- 250 g mager (rundergehakt)
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (fijngehakt)
- 4 pomodoritomaten (in stukjes)
- 50 g krenten
- 1 tl kaneel
- 1 el gedroogde oregano
- chilipeper uit de molen
- 2 el verse peterselie (fijngehakt)
Keukenspullen
- ovenschaal
Advertentie
Bereiden
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- Snijd in de lengte zodanig repen schil van de aubergines dat er telkens een reepje van de schil blijft zitten en een reepje daarnaast wordt weggehaald. Bestrooi de aubergines met een beetje zout en laat ze 30 min. staan.
- Spoel de aubergines goed af en dep ze goed droog. Snijd vanaf de steel een kapje van de aubergine. Hol de aubergines niet al te diep uit. Snijd de kapjes en het uitgeholde vruchtvlees in stukjes.
- Verhit in een koekenpan de olie en bak hierin het gehakt rul. Voeg de ui, knoflook en stukjes aubergine toe en fruit alles 5 minuten. Voeg de stukjes tomaat, krenten, kaneel en oregano toe en fruit alles nog 3 minuten. Breng de vulling op smaak met zout en chilipeper.
- Leg de aubergines in een passende ovenschaal. Schep de vulling in de aubergines.
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Schenk 200 ml heet water in de schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal op het rooster in het midden van de oven. Bak de aubergines 35 minuten.
- Verwijder het folie en bak de aubergines nog 10 minuten. Strooi de peterselie over de aubergines. Lekker met rijst en een komkommersalade met munt.
Tip:
De Turkse naam voor dit gerecht is Imama Bayildi. Typisch voor Turkse gerechten is de kruidencombinatie van kaneel met oregano: zoet en tegelijk vol aroma.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 280 kcal
- eiwit 15 g
- koolhydraten 19 g
- vet 16 g
Ook te zien in
Kookboek: 12 maanden Lekker Eten