Tajine met zalm en couscous
Ook als je geen tajine hebt, kun je dit gerecht heel goed maken... gebruik gewoon een hapjespan!
Ingrediënten
4 personen
½
citroen
2
rode uien
3 tenen
knoflook
50 g
ongezouten roomboter
1 tl
gemalen koriander*
200 g
diepvries tuinbonen
200 g
verse doperwten
200 g
sugarsnaps
400 ml
water
500 g
verse zalm
3 el
verse platte peterselie
2½ el
olijfolie knoflook/chilipeper
250 g
couscous
Aan de slag
Schep het vruchtvlees uit de citroen en snijd de hele schil in dunne reepjes. Snijd de ui in dunne partjes en de knoflook in plakjes.
Smelt de boter in een hapjespan en fruit de uien met knoflook, citroenschillen, gemalen koriander en naar smaak peper ca. 15 min. op een zo laag mogelijk vuur tot de partjes ui zacht zijn.
Schep de tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en 1/2 tl zout door de uien. Sprenkel het water over de groenten. Leg de deksel op de pan en stoof de groente in ca. 8 min. gaar Hak de peterselie fijn. Meng de zalm met de peterselie. Leg de zalm op groenten. Stoof het gerecht zonder deksel nog 5 min., tot de zalm net gaar is.
Breng intussen in een pannetje met water met de olie aan de kook. Roer van het vuur af de couscous erdoor. Dek de pan af en laat de couscous 5 min. staan. Zet het pannetje met couscous op een laag vuur en laat de couscous al roerend weer warm worden. Schep de couscous in een wijde schaal en schep de zalm met groente en vocht in het midden van de couscous. Serveer direct.
Tajine met zalm en couscous
Ook als je geen tajine hebt, kun je dit gerecht heel goed maken... gebruik gewoon een hapjespan!

hoofdgerecht
null personen
765 kcal
25 min. bereiden
Aan de slag
Schep het vruchtvlees uit de citroen en snijd de hele schil in dunne reepjes. Snijd de ui in dunne partjes en de knoflook in plakjes.
Smelt de boter in een hapjespan en fruit de uien met knoflook, citroenschillen, gemalen koriander en naar smaak peper ca. 15 min. op een zo laag mogelijk vuur tot de partjes ui zacht zijn.
Schep de tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en 1/2 tl zout door de uien. Sprenkel het water over de groenten. Leg de deksel op de pan en stoof de groente in ca. 8 min. gaar Hak de peterselie fijn. Meng de zalm met de peterselie. Leg de zalm op groenten. Stoof het gerecht zonder deksel nog 5 min., tot de zalm net gaar is.
Breng intussen in een pannetje met water met de olie aan de kook. Roer van het vuur af de couscous erdoor. Dek de pan af en laat de couscous 5 min. staan. Zet het pannetje met couscous op een laag vuur en laat de couscous al roerend weer warm worden. Schep de couscous in een wijde schaal en schep de zalm met groente en vocht in het midden van de couscous. Serveer direct.
kookstaptip:Dit gerecht is genoemd naar de schaal waarin het traditioneel wordt bereid: de tajine. Het gerecht kan ook in een hapjespan worden bereid.
kookstaptip:Zalm is een vette vis, rijk aan omega 3 vetzuren en laat zich op vele smakelijke manieren bereiden. Wie kiest voor gebakken zalm, serveert de vis het best rosé. Te lang gebakken zalm wordt droog en smaakt tranig. Check of de zalm rosé is door uw duim er even in te zetten. Als de vis meegeeft is de 'zoet-zoutwatervis' klaar voor consumptie.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)½ citroen
2 rode uien
3 tenen knoflook
50 g ongezouten roomboter
1 tl gemalen koriander*
200 g diepvries tuinbonen
200 g verse doperwten
200 g sugarsnaps
400 ml water
500 g verse zalm
3 el verse platte peterselie
2½ el olijfolie knoflook/chilipeper
250 g couscous