bewaar
Tajine met zalm en couscous
Tajine met zalm en couscous
bewaar

Tajine met zalm en couscous

Ook als je geen tajine hebt, kun je dit gerecht heel goed maken... gebruik gewoon een hapjespan!

25 min. bereiden
62waarderingen

Ingrediënten

4 personen

½

citroen

2

rode uien

3 tenen

knoflook

50 g

ongezouten roomboter

1 tl

gemalen koriander*

200 g

diepvries tuinbonen

200 g

verse doperwten

200 g

sugarsnaps

400 ml

water

500 g

verse zalm

3 el

verse platte peterselie

2½ el

olijfolie knoflook/chilipeper

250 g

couscous

Ook als je geen tajine hebt, kun je dit gerecht heel goed maken... gebruik gewoon een hapjespan!

Aan de slag

1

Schep het vruchtvlees uit de citroen en snijd de hele schil in dunne reepjes. Snijd de ui in dunne partjes en de knoflook in plakjes.

2

Smelt de boter in een hapjespan en fruit de uien met knoflook, citroenschillen, gemalen koriander en naar smaak peper ca. 15 min. op een zo laag mogelijk vuur tot de partjes ui zacht zijn.

3

Schep de tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en 1/2 tl zout door de uien. Sprenkel het water over de groenten. Leg de deksel op de pan en stoof de groente in ca. 8 min. gaar Hak de peterselie fijn. Meng de zalm met de peterselie. Leg de zalm op groenten. Stoof het gerecht zonder deksel nog 5 min., tot de zalm net gaar is.

4

Breng intussen in een pannetje met water met de olie aan de kook. Roer van het vuur af de couscous erdoor. Dek de pan af en laat de couscous 5 min. staan. Zet het pannetje met couscous op een laag vuur en laat de couscous al roerend weer warm worden. Schep de couscous in een wijde schaal en schep de zalm met groente en vocht in het midden van de couscous. Serveer direct.

tip

kookstaptipDit gerecht is genoemd naar de schaal waarin het traditioneel wordt bereid: de tajine. Het gerecht kan ook in een hapjespan worden bereid.

kookstaptipZalm is een vette vis, rijk aan omega 3 vetzuren en laat zich op vele smakelijke manieren bereiden. Wie kiest voor gebakken zalm, serveert de vis het best rosé. Te lang gebakken zalm wordt droog en smaakt tranig. Check of de zalm rosé is door uw duim er even in te zetten. Als de vis meegeeft is de 'zoet-zoutwatervis' klaar voor consumptie.