Zelf advocaat maken
bewaar
bewaar

Zelf advocaat maken

Ouderwets lekkere advocaat maak je zelf. Zo smaakt het net als vroeger bij oma.

20 min. bereiden
2 uur wachten

4 ingrediënten

Aan de slag

Splits de eieren, het eiwit gebruik je niet. Breng een pan met water tegen de kook aan. Klop ondertussen in een ruime hittebestendige kom, die op de pan past, de eidooiers met de suiker met de garde glad. Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Mix de brandewijn en het vanillemerg erdoor. Vul een tweede grote mengkom met koud water.

Hang de kom met het eimengsel in de pan met bijna kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Hang de keukenthermometer in de kom, zorg dat het de bodem van de kom niet raakt.

Verhit het mengsel al kloppend met de garde tot het mengsel 62 °C is. Dit duurt 10-12 min. Haal de garde ook goed langs de zijkanten en bodem van de kom om stollen van de advocaat te voorkomen. Zorg dat de advocaat niet kookt, dan gaat het schiften.

Haal zodra het mengsel 62 °C is, de kom van de pan en zet het in de kom met koud water.

Mix de advocaat nog 5 min. met de garde. Laat de advocaat volledig afkoelen dit duurt ca. 2 uur, schep in de glazen pot en bewaar een nacht in de koelkast. Serveer de advocaat in mooie (martini)glazen. Hoe langer het staat de te dikker het wordt.

bereidingstipGeen brandewijn? Gebruik dan wodka of jenever.
bewaartipDe advocaat is tot 1 week gekoeld houdbaar.
resttipMaak met de overgebleven eiwitten een meringue.
combinatietipLekker en mooi met een toefje slagroom. Het gerecht is dan niet meer lactosevrij.
serveertipServeer de advocaat nog dezelfde dag in kleine glaasjes of coupes en geef er een lepeltje bij, of gebruik de advocaat in een dessert.
bereidingstipMet thermometer nauwelijks kans op mislukken! Als de kookthermometer 62 °C aangeeft, heeft de advocaat de juiste dikte en de juiste temperatuur bereikt. Gebruik de thermometer vanaf het begin, dan kan er niets misgaan.
achtergrondinfoZacht en romig is deze delicatesse, die niet uit de Hollandse keuken mag verdwijnen. Advocaat uit een fles haalt het er niet bij!
bereidingstipMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Zelf advocaat maken

Ouderwets lekkere advocaat maak je zelf. Zo smaakt het net als vroeger bij oma.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig