bewaar
Stoofschotel geïnspireerd op Poolse bigos
Stoofschotel geïnspireerd op Poolse bigos
bewaar

Stoofschotel geïnspireerd op Poolse bigos

In een originele bigos hoort Poolse worst (kielbasa) en ander gebraden (varkens)vlees, maar deze versie met Gelderse rookworst is ook erg lekker op koude, winterse dagen!

30 min. bereiden
2 uur wachten
339waarderingen

Ingrediënten

4 personen

500 g

zuurkool naturel

500 ml

kraanwater

2

uien

250 g

champignons

½

witte kool

6 el

traditionele olijfolie

125 g

gewelde pruimen zonder pit

700 g

rib-runderlappen

3 tenen

knoflook

1

Gelderse rookworst

250 ml

volle rode wijn

140 g

tomatenpuree

2

gedroogde laurierblaadjes

In een originele bigos hoort Poolse worst (kielbasa) en ander gebraden (varkens)vlees, maar deze versie met Gelderse rookworst is ook erg lekker op koude, winterse dagen!

Aan de slag

1

Breng de zuurkool met het water aan de kook en laat 15 min. koken.

2

Snipper de ui. Maak de champignons schoon met keukenpapier. Halveer de champignons. Snijd de witte kool in dunne reepjes. Verhit 1/3 van de olie in een grote pan en bak de ui, champignons, witte kool en de pruimen 10 min.

3

Snijd de runderlappen in kleine stukjes. Snijd de knoflook grof. Verhit de rest van de olie in een koekenpan. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak in 4 min. rondom bruin. Schep het vlees om met de knoflook.

4

Giet de zuurkool af en voeg toe aan het koolmengsel. Voeg ook het vlees toe aan het koolmengsel. Snijd de rookworst in plakjes. Voeg de wijn, tomatenpuree, laurierblaadjes en rookworst toe. Laat met de deksel op de pan op laag vuur 2 uur stoven. Roer regelmatig. Breng op smaak met peper en zout.

tip

combinatietipLekker met stevig bruin brood.

bereidingstipJe kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. De smaak is de volgende dag nóg intenser. Verwarm het gerecht al roerend op laag vuur.

Zuurkool

Instructievideo - 04:12 min.