bewaar
Blanquette de veaux (kalfsvlees in romige saus)
Blanquette de veaux (kalfsvlees in romige saus)
bewaar

Blanquette de veaux (kalfsvlees in romige saus)

30 min. bereiden
2 uur wachten
87waarderingen

Ingrediënten

6 personen

1

winterpeen

1

ui

3

kruidnagels

2 takjes

tijm

2 blaadjes

laurier

1 kg

kalfslapjes

50 g

boter

50 g

bloem

1 el

crème fraîche

1

ei

1 tl

citroensap

500 g

champignons

Aan de slag

Breng 2 liter water aan de kook met de winterpeen, de ui, de kruidnagel, de tijm en de laurier en sudder hierin het vlees 1 uur op laag vuur gaar. Neem het vlees uit de pan (bewaar de bouillon) en snijd het in stukjes. Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor tot een glad papje. Voeg een voor een en al roerend 3-4 soeplepels bouillon toe. Voeg de volgende lepel bouillon pas toe nadat de vorige geheel glad gebonden is. Roer de crème fraîche en de eidooier erdoor, breng op smaak met het citroensap, zout en (witte) peper naar smaak en roer er tot slot de champignonplakjes en het vlees door. Laat dit geheel nog 15 minuten op een laag vuur sudderen. Lekker met geraspte citroenschil als garnering en gekookte peultjes erbij.

tip

algemeenFamilierecept Allerhande 10 2008. Anne Molenaar heeft als jong meisje in Parijs veel Franse gerechten leren koken. Kalfsvlees in romige saus is altijd favoriet gebleven. 'Ik kreeg toen het recept van blanquette de veaux van een Franse collega. Je kunt ook ander wit vlees gebruiken, zoals kip, konijn of varkensvlees, maar kalfsvlees is het meest klassiek.' Ook dochter Fabienne Cornelissen maakt dit gerecht nu voor haar gezin.