bewaar
Open preitaart
Open preitaart
bewaar

Open preitaart

40 min. bereiden
1 uur 10 min. wachten
84waarderingen

Ingrediënten

250 g

patentbloem

125 g

koude boter

9

eieren

3

preien

3 el

olijfolie

½

citroen

250 g

mascarpone

200 g

roquefort

1 mespunt

nootmuskaat

2 el

verse tijmblaadjes

Dit heb je nodig

  • lage taartvorm Ø 28 cm, ingevet

  • deegroller

Aan de slag

Meng in een kom de bloem met 1 tl zout en de boter. Wrijf dit tot een kruimelig mengsel. Schep er 1 ei en 1 el koud water door en kneed tot een deegbal. Laat het deeg 30 min. afgedekt rusten. Snijd de preien in 2 stukken van 8-10 cm en snijd deze in de lengte in vieren. Verhit 2 el olie in een koekenpan, leg de prei erin en voeg peper en zout toe. Besprenkel met het citroensap en 2-3 el water. Smoor afgedekt in 8-10 min. beetgaar. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg op een bebloemd vlak uit tot een ronde lap met een doorsnede van 34 cm. Bekleed er de taartvorm mee, druk het aan de rand goed aan. Snijd het overtollige deeg weg. Klop de overige eieren los met de mascarpone, roquefort, nootmuskaat en peper en zout. Schenk dit mengsel in de taartbodem en leg de prei er in een cirkel in. Bestrooi met peper en de tijmblaadjes en druppel er 1 el olie over. Schuif de vorm iets onder het midden in de oven en bak de taart in 35-40 min. goudbruin en gaar. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

tip

algemeenU kunt de preitaart 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Warm de volgende dag in 15 min. op in een oven van 160 °C.