bewaar
Gouden tulband
Gouden tulband
bewaar

Gouden tulband

Time to shine! Deze tulband is niet alleen kerstig lekker, zijn gouden topping straalt je ook vanaf de eettafel tegemoet.

30 min. bereiden
1 uur 20 min. wachten
136waarderingen

Ingrediënten

15 personen

8

medium handsinaasappels

250 g

ongezouten roomboter

750 g

kristalsuiker

5

middelgrote eieren

250 g

zelfrijzend bakmeel

1 mespunt

zout

100 g

gedroogde abrikozen

50 ml

whisky

100 g

witte chocolade

Dit heb je nodig

  • staafmixer

  • tulbandvorm

Time to shine! Deze tulband is niet alleen kerstig lekker, zijn gouden topping straalt je ook vanaf de eettafel tegemoet.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rasp de helft van de oranje schil van 1 sinaasappel fijn. Snijd de rest van de schil in dunne reepjes of gebruik een zesteur. Mix de boter met 1/3 van de suiker en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Zeef het bakmeel erboven en spatel het er met het zout luchtig door. Snijd de abrikozen in stukjes en meng ze met het fijne sinaasappelrasp door het beslag. Schep het beslag in de ingevette tulbandvorm en bak de cake in 1 uur goudbruin en gaar.

2

Pers, na een half uur, 2 sinaasappels uit. Schil de rest van de sinaasappels, snijd in plakjes en verwijder eventuele pitjes. Verwarm het sinaasappelsap met de rest van de suiker in een pan met dikke bodem op laag vuur en laat de suiker, al roerend, smelten. Neem direct van het vuur als de suiker is opgelost en voeg de whisky toe. Neem de tulband uit de oven en schenk de helft van de warme sinaasappelstroop erover. Schenk de andere helft over de schijfjes sinaasappel.

3

Breek de chocolade in stukjes en doe in een vuurvaste kom die in een pan past. Breng in een pan een laag water tegen de kook aan en hang de kom met chocolade erin. Zorg dat de kom het water niet raakt. Laat rustig smelten (au bain-marie). Stort de tulband voorzichtig op een bord. Schenk de chocolade erover en bestrooi met de sinaasappelreepjes.

serveertipServeer de tulband met de sinaasappelplakjes en -stroop. Lekker!

algemeenU kunt de tulband ook een dag van tevoren maken. Bewaar tot gebruik afgedekt in een luchtdichte doos. Maak de sinaasappelsiroop de dag zelf en schenk de helft over de tulband. Schenk vlak voor het serveren de chocolade, de sinaasappelreepjes en de resterende sinaasappelsiroop erover.

Allerhande loves citrus-tulband

Instructievideo - 01:03 min.

Gouden tulband

Instructievideo - 02:58 min.