bewaar
Tonkatsu met sesamrijst en witlof van Steven Fontein
Tonkatsu met sesamrijst en witlof van Steven Fontein
bewaar

Tonkatsu met sesamrijst en witlof van Steven Fontein

35 min. bereiden
18waarderingen

Ingrediënten

4 personen

2 stukjes

verse gember

500 ml

sinaasappelsap

½

limoen

2

rode pepers

5 sneetjes

witbrood

250 g

witte rijst

1 potje

sesamzaad

400 g

rundergehakt

25 ml

melk

1

ei

4 stengels

citroengras

500 g

witlof

3 eetlepels

Japanse sojasaus

3 eetlepels

gembersiroop

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • frituurpan met arachideolie

  • keukenpapier

Aan de slag

1

Snijd 1 stukje gember in plakjes. Breng in een pan het sinaasappelsap met de gember, het limoensap en de peperreepjes aan de kook. Laat dit heel zachtjes koken.

2

Maak het broodkruim. Verwarm de oven op 200 °C. Rasp 3 sneetjes brood grof in de keukenmachine. Strooi het uit op een bakplaat en laat het 10 minuten drogen in de oven. Schep het af en toe om. Schep het broodkruim op een bord en laat het afkoelen.

3

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en rooster het sesamzaad in een droge koekenpan goudbruin. Meng het sesamzaad door de gare rijst.

4

Schep het gehakt in de kom van de keukenmachine. Voeg de rest van de gember, de andere rode peper, de overgebleven 2 sneetjes brood, de melk, het ei en naar smaak zout toe en kneed alles met de machine door elkaar. Verdeel het mengsel in 8 gelijke stukken. Halveer de stengels citroengras in de lengte en kneed een portie gehakt rond de stengels citroengras. Wentel het gehakt door het broodkruim.

5

Verhit de olie in een (frituur)pan tot ca. 160 °C. Bak de tonkatsu in ca. 5 minuten bruin en krokant van buiten en gaar van binnen. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

6

Haal de blaadjes witlof los en kook ze 1-2 minuten in het citrussap.

7

Kook de sojasaus met de gembersiroop 4-5 minuten tot ze iets dikker is.

8

Schep een bergje rijst, eventueel met behulp van een serveerring, op vier borden. Leg tegen elk rijstbergje 2 gehaktspiesjes. Leg langs de rand van het bord de blaadjes witlof en garneer ze met de reepjes rode peper die in het citrussap zijn meegekookt. Lepel langs de onderkant van het bord wat van de ingekookte sojasaus.

algemeenTopkok winnend recept aflevering 1, 2006. Het gerecht van Steven Fontein vindt zijn oorsprong in Japan. Je kunt het jezelf iets makkelijker maken door paneermeel te gebruiken in plaats van gedroogd broodkruim. Het citroengras kun je ook weglaten. Je mist dan wel de lekkere smaak die het citroengras aan het gehakt geeft.