bewaar
Broodje hamburger
Broodje hamburger
bewaar

Broodje hamburger

Do it the American way!

25 min. bereiden
180waarderingen

Ingrediënten

4 personen

2 sneetjes

oud witbrood

1

ui

3 el

traditionele olijfolie

1

middelgroot ei

2 tl

Franse mosterd

500 g

mager rundergehakt

4

witte bollen met sesam

2

tomaten

1 stuk

krop ijsbergsla

2 tl

tomatenketchup

2 tl

mayonaise

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

Do it the American way!

Aan de slag

1

Ontkorst de sneetjes brood en verkruimel ze (in de keukenmachine). Verhit ⅓ van de olie in een koekenpan en bak de ui op laag vuur in 3 min. glazig.

2

Kneed in een kom het broodkruim, de ui, het ei en de mosterd door het gehakt. Breng op smaak met peper en zout. Vorm van het gehaktmengsel, gelijk aan het aantal personen, grote, dikke burgers. Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak de hamburgers in ca. 10 min. bruin en gaar, keer af en toe.

3

Verhit een grill- of koekenpan. Snijd de bolletjes open en rooster de snijvlakken in de hete (grill)pan goudbruin. Leg op de onderste bolletjeshelften blaadje(s) sla. Leg de hamburgers erop en leg hierop enkele plakjes tomaat. Dek af met de bovenste bolletjeshelften. Zet de tomatenketchup en mayonaise op tafel.

variatietipGeef gewone mayonaise of yoghurt wat extra's door er verse, fijngesneden kruiden door te roeren, bijvoorbeeld bieslook of koriander. Of chips erbij! Heel Amerikaans maar erg lekker: chips bij je hamburger. Gebruik gewone gezouten chips of kies voor een kruidige of kaasvariant. Ietsje slanker: op een hamburger hoort natuurlijk saus. Wil je een minder vette saus? Maak de mayonaise dan aan met een beetje magere yoghurt, daar wordt de saus een stuk slanker door. Ook curry- en tomatenketchup zijn wat magerder sauzen.

combinatietipMeer pit: als je in plaats van een plakje jonge kaas een plak cheddarkaas of brie op je burger laat smelten, geef je hem net iets meer pit. Pittig of juist zoet met ui: door rode ui te gebruiken, wordt je burger een stuk pittiger. Witte of gele ui wordt extra zoet als je hem even smoort in wat boter.

variatietipBijzonder broodje: klassiek is natuurlijk het zachte, witte sesambolletje. Maar varieer ook eens met een hard kaiserbroodje of een gezond meergranenbolletje. Nog lekkerder: snijd het broodje doormidden en rooster het kort onder de grill. Anders dan anders: komkommer ziet er ineens heel anders uit als je er met de kaasschaaf lange stroken van trekt. Hetzelfde kun je natuurlijk met wortel en courgette doen. Voor de grote trek: een dubbele burger is dé oplossing voor grote trek. Neem twee burgers in plaats van één en een extra half broodje. Stapelen maar! Onderste broodjeshelft, sla, burger, groente, saus, bovenste broodjeshelft, nog een burger, groente, saus en daarop de bovenkant van het extra halve broodje.

Ui snipperen

Instructievideo - 00:52 min.