bewaar
Pommes Mazenod (aardappelgratin)
 Pommes Mazenod (aardappelgratin)
bewaar

Pommes Mazenod (aardappelgratin)

30 min. bereiden
1 uur 30 min. wachten
76waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kilo

vastkokende aardappels

750 ml

slagroom*

2 teentjes

knoflook

150 g

gruyère kaas

versgemalen peper

Dit heb je nodig

  • grote ovenschaal

Aan de slag

Aardappels 15 min. koken, afgieten, laten uitdampen en in dunne plakjes snijden. Oven voorverwarmen op 100 °C. Slagroom met knoflook, 100 g van de gruyère en peper en zout op smaak mengen. Van aardappelplakjes driekwart in ovenschaal overdoen. Roommengsel erover schenken en geheel voorzichtig omscheppen. Achtergehouden deel van aardappelplakjes dakpansgewijs erop leggen en rest van kaas erover strooien. Gratin in midden van oven in ca. 1 uur en 30 min. bruin en gaar bakken. Met aluminiumfolie afdekken als gratin te donker wordt.

tip

algemeen* Dit is geen standaard aardappelgratin, maar een familierecept die al generaties lang op deze manier wordt gemaakt; met 750 ml slagroom. U kunt ook minder slagroom gebruiken: 250 ml ipv. 750 ml. En dit recept wordt door de familie altijd op een lage lage temperatuur (100 °C) in de oven gebakken. Als u dat wilt, kan kan de oventemperatuur ook op 200 °C.