Aard­ap­pel­gra­tin

Romig, zoutig, zalvig. Zelfgemaakt smaakt hij het best!

(424) waardeer
frans bijgerecht Romig, zoutig, zalvig. Zelfgemaakt smaakt hij het best! 4 personen
3 424

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • ovenschaal (20 x 30 cm)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en snijd in dunne plakjes. Vet de ovenschaal in met boter en bedek met aardappelschijfjes.
  2. Snijd de knoflook fijn en verdeel over de aardappelen. Breng op smaak met peper en zout. Herhaal dit tot de aardappelschijfjes op zijn. Op de laatste laag hoeft geen knoflook, peper en zout. Schenk de slagroom over de aardappelschijfjes en bestrooi met de kaas.
  3. Verdeel de boter er in kleine stukjes over. Dek af met aluminiumfolie en bak de gratin ca. 1 uur in het midden van de oven. Verwijder na 30 min. het aluminiumfolie.

bewaartip:

Je kunt de gratin een paar uur van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm ca. 30 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C. Is de gratin ingevroren? Ontdooi hem in de koelkast en verwarm ca. 30 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C. Als de bovenkant te donker kleurt, dek de gratin dan af met aluminiumfolie.

video

Gra­ti­ne­ren

Instructievideo - 00:39 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 605 kcal
  • eiwit 15 g
  • koolhydraten 41 g
  • vet 41 g
    waarvan verzadigd 25 g
  • natrium 410 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Aardappelgratin

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Aard­ap­pel­gra­tin

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 2 g ongezouten roomboter

Schil de aardappelen en snijd in dunne plakjes. Vet de ovenschaal in met boter en bedek met aardappelschijfjes.

3
3
  • 4 tenen knoflook

Snijd de knoflook fijn en verdeel over de aardappelen. Breng op smaak met peper en zout. Herhaal dit tot de aardappelschijfjes op zijn.

Knoflook snijden

Instructievideo

00:57 min.

4
4
  • 250 g verse slagroom
  • 150 g geraspte oude Goudse kaas 48+

Op de laatste laag hoeft geen knoflook, peper en zout. Schenk de slagroom over de aardappelschijfjes en bestrooi met de kaas.

5
5
  • 30 g ongezouten roomboter

Verdeel de boter er in kleine stukjes over. Dek af met aluminiumfolie en bak de gratin ca. 1 uur in het midden van de oven.

Gratineren

Instructievideo

00:39 min.

6
6

Verwijder na 30 min. het aluminiumfolie.

bewaartip:

Je kunt de gratin een paar uur van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm ca. 30 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C. Is de gratin ingevroren? Ontdooi hem in de koelkast en verwarm ca. 30 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C. Als de bovenkant te donker kleurt, dek de gratin dan af met aluminiumfolie.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.