bewaar
Gegrilde tonijn met een peperkorstje en röstipunten
Gegrilde tonijn met een peperkorstje en röstipunten
bewaar

Gegrilde tonijn met een peperkorstje en röstipunten

50 min. bereiden
18waarderingen

Ingrediënten

4 kleine

vastkokende aardappels

2 takjes

tijm

4 eetlepels

olijfolie extra vierge

4

tonijnsteaks

1

sjalotje

1 eetlepel

witte-wijnazijn

6 eetlepels

vierseizoenenpeperkorrels

½ zak

veldsla

Dit heb je nodig

  • grillpan

Aan de slag

1

Aardappels schillen en wassen. Aardappels op (blok)rasp grof raspen. Aardappelrasp in zeef met koud water afspoelen. Goed laten uitlekken, vocht eruitdrukken en rasp droogdeppen. Blaadjes van tijm, zout en peper erdoor mengen. In koekenpan met antiaanbaklaag 2 el olie verhitten. Aardappelrasp gelijkmatig over bodem van pan strooien en met spatel platdrukken, zodat grofmazige koek (= rösti) ontstaat. Rösti bakken tot onderzijde goudbruin is. Deksel op pan leggen en samen voorzichtig keren. Rösti in pan laten terugglijden en andere kant goudbruin bakken. Eventueel meer olie toevoegen. Rösti op platte schaal met keukenpapier laten glijden. Tot gebruik op koele plek (maar niet in koelkast) zetten.

2

Tonijnsteaks op kamertemperatuur laten komen. Sjalot in azijn marineren. In vijzel peperkorrels grof stampen (of peperkorrels in theedoek wikkelen en met deegroller pletten). Tonijnsteaks bestrijken met 1 el olie, bestrooien met zout en geplette peper. Peper stevig in vis drukken. In kom veldsla omscheppen met sjalot in azijn, 1/2 el olie, zout en peper. Zelfde koekenpan verhitten en rösti nu zonder olie op matig vuur weer warm en krokant laten worden. Grillpan verhitten en tonijnsteaks in 4-5 min. rondom bruin en vanbinnen rosé bakken. Rösti op snijplank laten glijden en met scherp glad mes in smalle punten snijden. Tonijn, rösti en veldsla over vier grote, warme borden verdelen.